A húsfogyasztás és a rák kockázata
Ausztrál kutatók megállapítása szerint nagyobb lehet a petefészekrák kockázata azoknál a nőknél, akik sok feldolgozott húst - például szalámit, virslit - esznek, és kisebb azoknál, akik sok halat.
2010. április 21. szerda 19:07 - HírExtra
A vörös húsok fogyasztása és a rákkockázat között nem találtak összefüggést a brisbane-i Queensland Intézet kutatói, a sok szárnyashús étrendbe iktatása pedig csak kis mértékben csökkentette a nőknél a petefészek rákjának előfordulását.
Az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban közzétett tanulmányban több mint 2000, petefészekrákkal diagnosztizált és 2200 egészséges nő adatait elemezték újra. Az adatok korábbi vizsgálatokból származtak és tartalmazták a nők étrendjére vonatkozó információkat is.
A kockázat abszolút értékében ugyanakkor nem találtak nagy különbséget. "Ausztráliában annak kockázata, hogy egy nőnél 75 éves kora előtt petefészekrák fejlődik ki 1 százalék, ha sok feldolgozott húst eszik, míg 0,8 százalék, ha keveset" - közölte Penny Webb kutatásvezető.
Több elmélet van arra vonatkozóan, hogy miként befolyásolja a feldolgozott húsok fogyasztása a rákkockázatot, ám eddig bizonyíték nincs a teóriákra. A szakemberek mindenesetre azt javasolják, hogy a szokásos étrendi tanácsokat kövessék a nők: sok hal és szárnyas, kevés vörös és feldolgozott hús, és természetesen illesszenek sok gyümölcsöt és zöldséget étrendjükbe.
Forrás: MTI