2024. május 19. - Ivó, Milán

Mundruczó filmje versenyben az Arany Pálmáért

Mundruczó Kornél ismét versenyezhet az Arany Pálmáért a cannes-i filmfesztiválon: a Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv című legújabb filmje a hivatalos versenyprogramba kapott meghívást - jelentették be pénteken a világ egyik legjelentősebb filmes művészeti szemléjének szervezői Párizsban.
2010. április 23. péntek 21:04 - HírExtra
A 63. cannes-i filmfesztivált május 12. és 23. között rendezik meg. A nemzetközi filmkritikusok FIPRESCI-díját 2008-ban elnyert Delta című mozi cannes-i sikerét követően az új Mundruczó-film világpremierje a filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában lesz, ahová eddig 18 alkotást hívtak meg.

A film különlegessége, hogy az egyik főszerepet maga a rendező alakítja Monori Lili, Frecska Rudolf és Csíkos Kitty oldalán.

A Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) támogatásával készült Szelíd teremtést magyar-német-osztrák koprodukcióban a budapesti Proton Cinema gyártotta; a filmet az Nemzeti Kulturális Alap is támogatta. Nemzetközi forgalmazója ezúttal is a párizsi székhelyű Coproduction Office, amely a korábbi Mundruczó-filmek nemzetközi forgalmazását végezte, Magyarországon az alkotást a Szuez Film mutatja be ősszel.

Az MMKA tájékoztatása szerint a mozi hivatalos angol címe Tender Son - The Frankenstein Project; az eredeti címet csak az alcímben őrizték meg. Az alkotók ugyanis el akartak szakadni a 2008-as Pécsi Országos Színházi Találkozón a fődíjat és a közönségdíjat, valamint Monori Lili játékának köszönhetően a legjobb női alakítás díját is elnyert, nemzetközileg nagy sikerrel játszott színházi előadástól, a Frankenstein-tervtől. A film hangvétele és stílusa jelentősen eltér a színpadi változattól, de gondolatiságában ugyanúgy visszanyúlik Mary Shelley regényéhez.

A Mary Shelley Frankenstein vagy a modern Prométheusz című világhírű klasszikus gótikus regénye nyomán készült film a teremtő ember és teremtménye története. A szeretet után sóvárgó, mégis kitaszított ember mítosza éled újra apa és fiú találkozásában.

Egy talán jobb napokat látott bérházban egy rendező készül filmje megvalósítására. Az intézetből szökött kamaszfiú anyját keresve szinte véletlenül kerül a filmforgatás szereplőválogatásába. A drámai események sora ott veszi kezdetét, amikor a casting során a fiút naivsága és egyenes tisztasága hirtelen olyan cselekvésekre ragadtatja, amely halálos balesethez vezet. A rendezővel még soha nem történt semmi, ami akaratán kívül állt volna, és megérzi, hogy a fiú személyében egy nagyobb erővel találkozott. Amikor rájön, a különös és szelíd gyerek az ő fia, aki sok évvel ezelőtt hívatlanul jött e világra, arra kényszerül, hogy egy kiszámíthatatlan és veszélyes úton induljon el. Találkozásuk talán más körülmények között esély lenne az újrakezdésre.

A film a szeretet felelősségéről és a teremtő ember istenkísértő gőgjéről szól. Meglátni magunkat egy másik lényben, és túllépni akaratunk, érdekeink korlátain, szembenézni teremtésünk súlyával. Ez a tétje apa és fiú történetének - olvasható az MMKA közleményében.
Mundruczó Kornél Afta (2001) című rövidfilmjével és Szép napok (2002) című játékfilmjével robbant be a filmvilágba, utóbbiért a locarnói nemzetközi filmfesztiválon Ezüst Leopárd-díjat nyert. Cannes-ba 2003-ban kapott először meghívást A 78-as Szent Johannája című rövidfilmjével. Következő alkotását, a Kis Apokrif No. 2-t a cannes-i fesztivál rendezői vizsgafilmeket bemutató Cinéfondation szekciója hívta meg - Magyarországról elsőként - 2004-ben.

Johanna című operafilmjének világpremierje az 58. cannes-i filmfesztiválon a filmnyelvet megújító alkotások Un certain regard (Egy bizonyos tekintet) elnevezésű hivatalos programjában volt, 2008-ban pedig a Delta már a versenyprogramban mutatkozott be és elnyerte a nagyvilág filmkritikusait tömörítő FIPRESCI fődíját. A Deltát a francia, lengyel, belga, holland, brit, spanyol, svájci és norvég mozik után áprilisban New Yorkban is műsorra tűzték.

Az idei cannes-i filmfesztivál programja azt jelzi, hogy a magyar film ismét a filmvilág élvonalába került. A versenyprogram mellett olyan jelentős szekciókba hívtak meg magyar alkotásokat, mint az Un certain regard, ahol Kocsis Ágnes Pál Adrienn című filmjének lesz a világpremierje.

Szimler Bálint szemledíjas Itt vagyok című rövidfilmjét a Cinéfondation versenyében mutatják be. A filmtervek fejlesztésére létrehozott L'Atelier válogatásába pedig Ujj-Mészáros Károlyt Liza, a rókatündér című filmtervével hívták meg a fesztivál szervezői.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását