2024. május 3. - Tímea, Irma

Mit kell tudni a friss Arany Pálma-díjas filmről?

Az osztrák Michael Haneke Das weisse Band (A fehér szalag) című filmje nyerte el vasárnap az Arany Pálmát a 62. Cannes-i Filmfesztiválon. A két és fél órás fekete-fehér dráma kis faluban játszódik.
2009. május 25. hétfő 08:45 - HírExtra
Az osztrák film érdemelte ki a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének (FIPRESCI) díját is, amelyről a filmes seregszemlére akkreditált kritikusok az Isabelle Huppert francia színésznő által vezetett nemzetközi zsűritől függetlenül döntöttek.

A feleségem időnként egy nagyon női kérdést tesz fel nekem: boldog vagy te? Nagyon nehéz erre válaszolnom. De ez most az életemnek egy olyan pillanata, amikor azt mondhatom, hogy nagyon boldog vagyok és azt hiszem, te is" - mondta a fődíj átvételékor feleségének az osztrák rendező a színpadról.

A filmjeiben a bűntudatot és a negatív lelki történéseket a legapróbb részletességgel feldolgozó 67 éves Haneke nem először nyert díjat Cannes-ban, de először vehette át az Arany Pálmát: 2005-ben a legjobb rendezés díját vihette haza Rejtély című filmjéért, 2001-ben pedig az Elfriede Jelinek-regény alapján készült A zongoratanárnő című alkotásáért a zsűri Nagydíját érdemelte ki. A filmben nyújtott alakításáért akkor Isabelle Huppert megkapta a legjobb női alakítás díját.

Az Arany Pálma után a második legjelentősebb díjat, a zsűri Nagydíját, a francia Jacques Audiard Un prophete (Egy próféta) című filmje kapta. A magyar mozikban is vetített Halálos szívdobbanás rendezőjének legújabb naturalista filmje egy francia börtönben játszódik: egy kamasz tolvaj véres gengszterré válásának történetét dolgozza fel.

Charlotte Gainsbourg francia színésznő Lars von Trier Antichrist (Antikrisztus) című filmjében nyújtott alakításáért kapta a legjobb női alakítás díját. A 37 éves színésznő édesapjának, a néhai Serge Gainsbourg énekesnek ajánlotta elismerését és külön megköszönte a fesztiválnak, hogy felvállalták és meghívták a hivatalos versenyprogramba a kegyetlensége miatt a közönség és a kritika által is vitatott dán filmet, amelyet Gainsbourg karrierje eddigi "legintenzívebb, legfájdalmasabb és legizgalmasabb" szakmai tapasztalataként értékelt.

A legjobb férfi alakítás díját az osztrák Christophe Waltz egy náci tiszt megformálásáért érdemelte ki, amelyet az egyetlen idei amerikai versenyfilmben, Quentin Tarantino Becstelen Brigantyk című alkotásában nyújtott.

A legjobb rendezésért járó díjat a fülöp-szigeteki Brillante Mendozának, Kinatay (Mészárlás) című filmjéért, a legjobb forgatókönyvnek járó díjat Lu Jö Tavaszi lázas éjszakák című, Kínában cenzúrázott filmjének könyvéért ítélte oda a zsűri. A történet egy szenvedélyes homoszexuális kapcsolatról szól.

A zsűri díját megosztva kapta az angol Andrea Arnold Fish Tank és a koreai Park Chan-wook Thirst, ez az én vérem című filmje.

Portugál film nyerte a legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálmát: Joao Salaviza Arena című alkotása. A legjobb elsőfilmes rendezőnek járó Arany Kamerát az ausztrál Warwick Thorton Sámson és Delila című filmje érdemelte ki, amely az Un certain regard (Egy bizonyos tekintet) elnevezésű párhuzamos, alternatív versenyprogramban versenyzett. A rendezőnek Isabelle Adjani francia színésznő adta át a díjat. A fesztivál doyenjeként a 86 éves Alain Resnais, a francia Új Hullám mestere teljes életművéért vehette át a 62. Cannes-i Filmfesztivál különdíját.
Forrás: kulturpart.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását