2024. május 3. - Tímea, Irma

Belga-holland-magyar siker Cannes-ban

Díjat nyert szombaton a belga-holland-magyar koprodukcióban készült Lost Persons Area (Elveszett Személyek Körzete) című játékfilm a 62. Cannes-i Filmfesztiválon.
2009. május 23. szombat 16:32 - HírExtra
A világ egyik legjelentősebb filmes seregszemléjének egyik párhuzamos programjába, az első és második filmeket felvonultató 48. Kritikusok Hetére beválogatott alkotás író-rendezője, Caroline Strubbe vehette át a francia szerzők egyesületének (SACD) a legjobb forgatókönyvért járó díját, amely 2500 eurós pénzjutalommal jár.

A Brüsszelben élő luxemburgi származású fiatal filmesnek az Új Budapest Filmstúdió koprodukciójában készült első játékfilmjét május 16-án mutatták be Cannes-ban. A filmnek több magyar vonatkozása is van: főszereplője a Fehér tenyér című magyar filmből ismert Hajdu Zoltán Miklós, zeneszerzője pedig Márkos Albert. A három nyelven, angolul, flamandul és magyarul forgatott történet Rotterdamban dolgozó magyar vendégmunkásokról szól, a főszereplő mellett további nyolc magyar színész is játszik a filmben.

Kántor László a film magyar producere az MTI-nek elmondta: már az első vetítést követően nagyon jók voltak az első visszajelzések, a film Cannes-ban további fesztiválmeghívásokat kapott, s mindez remélhetőleg segít majd a nemzetközi eladásokban. A siker nagy része Hajdu Zoltán Miklósnak köszönhető, a külföldi kritikák a film egyik csúcspontjának az ő kiváló alakítását tartják - hangsúlyozta a producer.

A film belgiumi bemutatója szeptemberben lesz, a magyar közönség is várhatóan ősztől, majd a Filmszemlén láthatja az Elveszett Személyek Körzetét. Az alkotók már dolgoznak a film folytatásán, a második rész teljes egészében Magyarországon fog játszódni.
A magyar és flamand fél olyan kiválóan tudott együtt dolgozni, hogy az Új Budapest Filmstúdió magyar rendezők számára további együttműködéseket remél.

A koprodukciós tárgyalások már el is kezdődtek többek között Török Ferenc és Kenyeres Bálint nagyjátékfilm-terveiről - mondta Kántor László. Az Elveszett Személyek Körzete a legjobb első filmnek járó Arany Kamera díjért is versenyez, amelynek díjkiosztása az Arany Pálmával együtt vasárnap este lesz Cannes-ban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását