2024. május 8. - Mihály

Országos Juhnyíró-bajnokság

Két óra alatt csaknem öt mázsányi gyapjútól szabadítottak meg kilencven birkát a X. Országos Juhnyíró-bajnokság indulói szombaton Hódmezővásárhelyen; a jubileumi vetélkedés első helyezettje gépi kategóriában a gyomaendrődi Suha Lajos, kézi kategóriában pedig a kömpöci Nagy Lajos lett.
2010. április 24. szombat 16:59 - HírExtra
A hagyományosan az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok keretében megrendezett versenyen tizennégy gépi és két kézi nyíró indult négy csapatban. A géppel nyíróknak az egy próba mellett öt állatott kellett megszabadítaniuk gyapjától, az ollóval versenyzőknek pedig három birkát kellett lecsupaszítaniuk.

A versenyben bár fontos volt a gyorsaság, a zsűri nemcsak ezt értékelte, hanem az állatok kezelését és a nyírás minőségét is. A gépi nyíróknak négyperces szintidő alatt kellett egy állatot megnyírniuk, s az időtúllépésért büntetőpontok jártak.
 
Szintén pontlevonással sújtották azt a nyírót, aki megsebezte a juhokat, vagy nem elég gondosan bánt az állatokkal. A zsűri figyelte a lenyírt gyapjú minőségét is, értékelte mennyire maradt egyben a bunda, s hogy minden testtáján sikerült-e megszabadítani szőrétől az állatokat.

Egy-egy állatról – egyedtől függően – négy-hat kiló gyapjút nyírtak le a versenyzők. Ez az alapanyag elegendő egy komplett férfiöltöny – pantalló, zakó és mellény – elkészítésére.
A nagyszámú nézőközönségnek gyorsan kiderült, a birkanyírás kemény fizikai munka. A nyírók egész nap – amikor akár száznál is több állatot szabadítanak meg gyapjuktól – félig görnyedt testtartásban dolgoznak, s olyan izmaikat használják, amelyeket máskor soha.

A kézi erővel nyírók még komolyabb feladat előtt állnak, hiszen egy állat tízperces megnyírása alatt nyolcszáz-ezerszáz alkalommal is csettintenek ollójukkal, ami igencsak megterheli csuklójukat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását