2024. május 5. - Györgyi

Reneszánsz csodák, ha találkoznak

A világ két legnagyobb és legértékesebb reneszánsz rajzgyűjteményét vonultatja fel egyszerre legújabb kiállításán a londoni British Museum, bemutatva a rajzművészet 15. századi felemelkedését.
2010. április 26. hétfő 20:49 - HírExtra
A Fra Angelicótól Leonardóig: Itáliai reneszánsz rajzok című kiállításon Fra Angelico, Botticelli, Leonardo da Vinci, Mantegna, Michelangelo és Tiziano munkái sorakoznak egymás mellett. A British Museum és a firenzei Uffizi képtár együttműködéséből megszületett tárlat a reneszánsz legnagyobbjainak közel 100 rajzát vonultatja fel. A kritikusok által már most az egekig magasztalt kiállítást július 25-ig nézheti meg a nagyközönség Londonban, a képeket utána Firenzében állítják ki.

A látogatók nem csak a reneszánsz alkotások elkészítésének fortélyaiba pillanthatnak bele. Azt is végigkövethetik, hogy a kezdetben csupán a festmények és freskók vázlatainak elkészítésére és a művész gondolatainak lejegyzésére használt rajzok, miként nőtték ki magukat önálló alkotássá a 15. század folyamán, különösen az Észak-Európából kiinduló nyomatkészítés elterjedésének idején. A részletesen kidolgozott alakokat, végtagokat és textileket ábrázoló rajzok mellett a kiállításon helyet kaptak Leonardo da Vinci nyers vázlatai is, amelyeket tintával és tollal vetett papírra a művész miközben legújabb alkotásán dolgozott.

"Érezni lehet azt az izgalmat, ahogy a tollak próbáltak iramot tartani a művész fejében megszülető gondolatok áradataival" - mondta Neil MacGregor, a British Museum igazgatója. A kiállításból az is kiderül, hogy a pergamennél jóval olcsóbb papír feltalálásának milyen fontos szerepe volt a rajzolás elterjedésében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását