2024. május 5. - Györgyi

Megbukott a szlovák hazafiassági törvény

Elfogadta az állami jelképekről szóló módosított törvényt a pozsonyi parlament kedden.
2010. április 28. szerda 07:26 - HírExtra
A kormányfő javaslatára a jogszabályba beépítették a sokat vitatott hazafiassági törvény több elemét is. A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) által kidolgozott hazafiassági törvényt, amelyet Ivan Gasparovic államfő alapvetően csak hatályba lépésének tervezett dátuma (április 1.) miatt vétózott meg, a honatyák elutasították. Az ellenzék - beleértve a Magyar Koalíció Pártját is - mindkét törvényt elutasította, a szavazáskor képviselőik nem voltak jelen az ülésteremben.

Az állami jelképekről szóló törvény módosítását hétfőn vitatta meg és hagyta jóvá a Robert Fico vezette kormány; kedden a parlament gyorsított eljárásban tárgyalta meg és hozott döntést róla. A 150 tagú testületben a jelképekről szóló törvényt 80 koalíciós honatya szavazta meg, ami elég volt az elfogadásához. A hazafiassági törvényt ezúttal csak 29 képviselő támogatta, ami azt jelenti, hogy megbukott.

A módosított törvény értelmében az állami, az egyházi és a magániskolákban a megfelelő helyen elhelyezik az állami zászlót, a himnusz szövegét és az alkotmány bevezetőjét. A hazafiassági törvény csak az állami iskolákra vonatkozott volna, de a jelképeket minden osztályban el kellett volna helyezni. A módosított törvénynek megfelelően az állami zászlót és az alkotmány bevezetőjét azokban a helyiségekben is el kell helyezni, ahol a különböző szintű önkormányzatok üléseznek.

A himnuszt a Szlovák Nemzeti Tanács (a parlament), a kormány és az önkormányzati képviselőtestületek ülése előtt el kell majd játszani. Az iskolákban a tanév kezdetén és a tanév végén hangzik majd fel a himnusz.

Az állami jelképekről szóló törvény módosításai szeptember elsején léptnek életbe, Gasparovic aláírását formalitásnak lehet tekinteni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását