2024. május 14. - Bonifác

Üzenet az ellenzéknek: a Fidesz élni fog a kétharmaddal

Fidesz-KDNP kétharmados többségét a választópolgárok akarták és akarják, ezt a többséget ők legitimálták - hangsúlyozta Semjén Zsolt a Fidesz és a KDNP parlamenti képviselőcsoportjának szerdai alakuló ülésén az Országházban.
2010. május 5. szerda 13:26 - HírExtra
A KDNP elnöke kiemelte: az MSZP-SZDSZ kétharmados többségére korábban senki nem szavazott, az nem a választópolgárok akaratából, hanem két párt politikai paktumaként jött létre.

A Fidesz-KDNP kétharmada mögött viszont a választópolgárok kifejezett akarata áll - mondta Semjén Zsolt, hozzátéve: szövetségük részint értékalapú együttműködés, de azt a magyar társadalom és történelem legitimálta.

A KDNP elnöke utalva a frakciószövetség nagy létszámára úgy fogalmazott: "ez a karéj, ami körülfog", lelki értelemben is nagyon szép kárpótlás azért, amit az elmúlt években az MSZP-SZDSZ bukott képviselőitől kaptak.

A kereszténydemokraták első embere azt mondta, nem csak annyian vannak, mint ahányan a teremben ülnek. "Van felettünk egy égi frakció", akik fizikailag nem lehetnek itt, de lelkileg igen: Varga László, Isépy Tamás vagy az 1947-es parlamentből Barankovics István - fogalmazott, hozzátéve: ez különleges erőt ad.

Felidézte, hogy egykor Varga László, aki 2002 és 2003 között volt a párt elnöke, arra a kérdésre, hogy van-e értelme újraszervezni a KDNP-t, három igennel válaszolt. Mint mondta, egy európai ország, így Magyarország politikai palettája csonka lenne, ha nem lenne egy olyan politikai erő, amely tételesen vállalja a történelmi keresztény egyházak társadalmi tanításának politikai képviseletét. A második igen arra vonatkozott, hogy ne lehessen még egyszer egy olyan "szélhámos társaság", amely ezen név alatt, megtévesztve szavazókat visz el a jobbközépről valami egészen más irányba.

Mint mondta, a KDNP újraszervezésével és a Fidesszel való szövetség megkötésével pedig olyan politikai konstrukciót tudtak létrehozni, ami a magyar történelemben és az Európai Unió történetében is példátlan, és stabilan az abszolút többség feletti támogatást tud maga mögött, ami létrehozta azt a politikai csodát, hogy több, mint kétharmaddal lehetnek jelen az Országgyűlésben.

Semjén Zsolt kifejtette: a Fidesz biztosítja gyűjtőpártként a széles támogatottságot, a KDNP pedig azt az évezredes értékrendet, ami a politikai "forrásvidékét" jelenti az egész polgári-konzervatív-keresztény-nemzeti oldalnak.

A KDNP elnöke az Országház Felsőházi termében tartott ülésen azt mondta, elkötelezettek ezen szövetség és "a bajtársi hűség" mellett és a KDNP készen áll arra, hogy ma is betöltsék azt a történelmi küldetést, amire 66 év kereszténydemokráciája kötelez.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását