2024. május 12. - Pongrác

Claudia együtt mosolygott az éhező gyerekekkel

Az adóforintok egy százalékáért folytatott hajszában nagyszabású rendezvényt tartott Május 9-én a Gyermekétkeztetési Alapítvány a Vidámparkban. Paprikáskrumpli-főző verseny keretében megdöntötték az országos együttnevetés csúcsát is. Karamel és Liptai Claudia is ott volt az eseményen.
2010. május 10. hétfő 12:55 - HírExtra
Erőt ad a nevetés

A Gyermekétkeztetési Alapítvány idén május 9-én, 3. alkalommal rendezte meg a hagyományos magyar étel, a paprikáskrumpli-főző versenyét, melyre általa támogatott, összesen 1200 éhező gyermeket hívott meg. A gyerekek közül sokan most voltak életükben először a Vidámparkban, ráadásul a Gyermekétkeztetési Alapítványnak köszönhetően meleg ételhez is jutottak.

Az eseményt támogatta az egyik nagy kereskedelmi csatorna, valamint egy kereskedelmi rádió is. A hátrányos helyzetű gyermekeknek sok meglepetésben volt részük. A Vidámpark központi részén felállított nagyszínpadon Karamel, Bencsik Tamara és Mudzsahid Zoli külön produkcióval léptek fel, az idén ősszel rajtoló Megasztár pedig igazi szuperprodukcióval lepte meg az éhező gyereksereget: a több fordulós előválogatás során elődöntőbe jutott 150 versenyző együtt énekelte el a "Zene nélkül mit érek én" című dalt.

A kereskedelmi csatorna műsorvezetői is a bográcsok körül sürgölődtek, többek között Gombos Edina, Váczi Gergely és Liptai Claudia is feltűnt a Vidámpark zsivajában.

Magyarországon 20.000 gyermek éhezik. A legszegényebb helyzetben lévő gyerekek az év 200 napján ingyenesen étkeznek az iskolákban, és az óvodákban, azonban az év többi 165 napján semmilyen élelmiszerhez nem jutnak. A Gyermekétkeztetési Alapítvány 1993 óta ezeken a napokon próbálja meg jóllakatni a gyerekeket, s azért szervez hasonló eseményeket, hogy a nélkülöző gyerekek olyan élményekkel gazdagodjanak, melyet a saját családjukban nem engedhetnek meg.



30 ezer kis üres has

A mai helyzetről, várakozásaikról, a gyermekétkeztetés jövőjéről Király Gáborral, a Gyermekétkeztetési Alapítvány elnökével beszélgettünk.

Miért a nevetés magyarországi rekordját akarták megdönteni a rendezvényen?


Azért választottuk ezt a húzást, hogy az újságírók kijöjjenek a rendezvényre, mert általában nem érdekli őket, hogy gyerekeket etetünk.

Mi a mai helyzet Magyarországon? Hányan éheznek?


Idézet a Gyermekétkeztetési Alapítvány honlapjáról:
A rendszerváltás során bekövetkezett változások miatt sok család anyagi helyzete vált tarthatatlanná, jövedelmük a létminimumot sem közelíti meg. Gyermekeik testi fejlettsége az éhezés miatt létüket veszélyezteti. Ebben az anyagi helyzetben a családok természetesen nem engedhetik meg maguknak azt sem, hogy gyermekeik továbbtanuljanak, ezért a még oly tehetséges fiatalok is már 14 - 16 éves korban dolgozni kényszerülnek. A Gyermekétkeztetési Alapítvány alapító okirata két fő célt tûz ki az Alapítvány elé:

1. Ennivalóval segíteni az éhezõ gyermekeken
2. Segíteni a gyermekeket az iskolán túli képzésben
Nagyjából a lakosság 7 százaléka, közel 700 ezer ember él nyomorban. Ezek közül mintegy 200 ezerre tehető a gyermekek száma. Ezek közül mintegy 10 százalék (20 ezer gyerek) az, akiknek a napi egyszeri étkezés előteremtése is iszonyatos gondokat okoz, ha egyáltalán ez sikerül. De elég megengedően fogalmaztam.

Mit ért ez alatt?

Megengedően fogalmaztam azért, mert elég alacsonyra vettem a gyereklétszámot a családban. 700 ezer emberből azért több gyermeket kell számolni az előbb említett 200 ezernél…

Hogyan képzeljük el egy éhező gyerek hétköznapjait?


Elmegy iskolába, óvodába, mert ott ingyen kap enni. Majd hazamegy és ott azt csinálja, amit tud. Az ilyen családoknál 2-3 generáció él együtt gyakran 10-12 négyzetméteres házikókban, szobákban, kuckókban. A hazaérkező gyerek ezért vagy az utcán tölti az iskolán kívüli időszakot, télen pedig bezsúfolódva él 10-12 ember. Tisztálkodási lehetőségekről gyakorlatilag nem beszélhetünk.

Hogyan segítenek önök?

Végtelenül egyszerű az ügymenet: a pályázatunk alapján az önkormányzatok megkapják a hétvégekre ill. az iskolaszüneti napokra az 1 főre szükséges napi egyszeri étkezésre elegendő fejadagot, amit kiosztanak a település alkalmazottai a rászoruló gyermekeknek.

Hány gyereken segítenek?


Ebben a programban 3 ezer gyermek napi étkezéséről tudunk gondoskodni. Valójában 30 ezer kiskorúról kéne gondoskodni, de erre sajnos nincs pénzünk. Ezen kívül évközben időszaki támogatás formájában 80 ezer embert látunk el, egy évben 3-4 millió kilogramm élelmiszert osztunk szét közöttük.

Hamarosan véget ér az adózási időszak, önök is "kampányfinisben" vannak. Mit gondol, hányan fogják támogatni idén ezt a fontos ügyet, milyen összegre számítanak?


Semmiképpen nem mondom, hogy elégedett lennék a tavalyi, tavaly előtti eredményekkel: akkor körülbelül 15 ezren ajánlották fel nekünk támogatásukat. Remélem idén több ember fogja támogatni ezt a nagyon fontos ügyet.

Nemrég olvastam egy felmérést, mely szerint ma Magyarországon nagyságrendekkel többen támogatják az állatokkal, vagy a fákkal foglalkozó alapítványokat, mint például az éhező gyermekeket segítő szervezeteket. Ön miben látja az okokat?

Megértem ezt a tényt. Az emberek olyan ügyeket szeretnek támogatni, amit közel éreznek magukhoz: volt már házi kedvencük, láttak már elütött kutyát, cicát az út szélén, találkoztak már gazdátlan állattal. Az éhező gyereket ritkán látni, mert azok nem kószálnak a főutcán.
Ezen kívül az állatvédő alapítványok által megszólaltatott embereknek általában van miből adózniuk. Az általunk megszólaltatott célcsoport és környezetének nagy része sajnos nem rendelkezik adóval, így nem is igazán tudnak felajánlani semmit.

Milyen akciókkal hívják fel magukra a figyelmet?

Etetünk. 12 éven keresztül a téli szünet előtti utolsó napon fél millió kilogramm ételt osztottunk szét. Ezzel egy-két tévéhíradóba kerültünk be egy pár másodperces szpot erejéig.

Gondolkoztak azon, hogy ismert emberekkel, sztárokkal kampányoljanak az ügy érdekében?


Nem szívesen költünk pénzt erre… Az május 9-i rendezvényt támogatta a Tv2 és a Neo Fm. Nekik köszönhetően mintegy 120 híresség fordult meg a rendezvényen, ezzel legalább az éhező gyerekeknek mosolyt csaltunk az arcukra, sokan álltak sorban autogrammért.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Gyermekétkeztetési Alapítvány
2010. június 11. 09:27
A Gyermekétkeztetési Alapítvány a legegyszerűbben működő magyar jótékonysági szervezet. Semmi mást nem teszünk, mint ennivalót adunk a legszegényebb gyermekeknek, családoknak Azonban jelenlegi programjaink egyre nehezedő finanszírozása mellett, sajnos gyakran kapunk segélykérő leveleket elkeseredett családoktól, akiken pillanatnyilag nem tudunk segíteni. Ezek közül a levelek közül tesszük most közzé a legfrissebbet:

Tisztelt Gyermekétkeztetési Alapítvány!

XY vagyok, 28 éves és ******-n élek. Azért fordulok Önökhöz segítségért, mert nagyon nehéz helyzetben élünk. Négy gyermeket nevelünk a férjemmel. 11 éves, 10 éves 8 éves és 1 évesek a gyermekeink. 2010. január 12-ig laktunk egy házban, ami a férjem édesapjáé volt, de sajnos 12-én leomlott az egyik fala, így életveszélyesnek nyilvánították és ki kellett költöznünk. Ideiglenesen a nagymamámhoz költöztünk, de a helyhiány miatt, sajnos ott sem tudtunk sokáig maradni. A hivatal segített és albérletbe kerültünk itt helyben. Az albérlet 35 000 ft+rezsi, ami nagyon sok és nem tudom, hogy meddig tudjuk ezt fizetni, és mi lesz, ha már ezt nem tudjuk kifizetni.
Férjem alkalmi munkákat szokott elvállalni, de ez havi szinten 10 napot jelent, ami nagyon kevés pénzt hoz. Én gyes-t kapok és családi pótlékot, ebből próbáljuk eltartani a családot.

Kedvező elbírálásukat előre is köszönöm:
XY

Amennyiben módjában áll, kérem - lehetőségeihez mérten- segítse munkánkat!
Az adományozás lehetőségeiről tájékozódjon weboldalunkon: http://www.gyea.hu/tamogatas

Köszönettel:
GYEA
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását