2024. április 27. - Zita

Az éhezés réme

Három és félmillió ötévesnél fiatalabb gyereket fenyegeti az Egyesült Államokban az éhezés réme.
2009. május 7. csütörtök 14:45 - HírExtra
Egy nonprofit csoport (Feeding America) az Egyesült Államok népesség-nyilvántartó hivatala és a mezőgazdasági minisztérium 2005-2007-es adataira támaszkodva felhívta a figyelmet arra, hogy az adott korosztály 17 százalékának fejlődése - kognitív képessége - sínyli meg, ha nem jut megfelelő táplálékhoz.

A szervezet szerint 11 szövetségi államban az ötéveseknek több mint egyötöde éhezhet. A veszélyeztetettek aránya Louisianában a legmagasabb (25 százalékos), ezt követi Észak-Karolina, Ohio, Kentucky, Texas, Új-Mexikó, Kansas, Dél-Karolina, Tennessee, Idaho és Arkansas.

A mezőgazdasági minisztérium adatai szerint a tavaly kitört gazdasági válság előtt a háztartások 11 százalékának nem állt rendelkezésére az aktív, egészséges életvitelhez szükséges elegendő élelmiszer. A hiányos táplálkozás az élet korai szakaszában egyaránt károsíthatja a gyerekek fizikai és értelmi fejlődését, tanulási nehézségeket és magatartászavarokat okozva.

A vizsgálatot irányító John Cook, a Boston Medical Center gyermekgyógyász-professzora szerint az államok közötti különbségek két fő tényező, a foglalkoztatási rátának és a szegények arányának a függvénye. Befolyásolja az éhező gyermekek hányadát az élelmiszersegélyezési és egyéb támogatási programok kiterjedtsége is.

Anne Goodman, a Clevelandi Élelmiszerbank ügyvezető igazgatója szerint Ohio államban több gyermekétkeztetési program is fut, ám ezek az iskolásokat veszik célba. Sokkal nehezebb feladat a csecsemők és az óvodás korú gyermekek megsegítése. Az ötévesnél fiatalabb gyerekek esetében a családoknak kell támogatást nyújtani.

Vicki Escarra, a Feeding America elnöke szerint a szervezet a kongresszusban kíván lobbizni annak érdekében, hogy több költségvetési támogatást kapjanak az élelmiszerbankok és gyermekétkeztetési programok.

A nonprofit szervezet felmérése egyaránt kiterjedt a rendszeresen éhező gyerekekre és azokra, akik "pusztán" nem jutnak megfelelő minőségű és eléggé változatos táplálékhoz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását