2024. május 8. - Mihály

Budapest jobb, mint Dubai

Bécsben a legmagasabb az általános életminőség. Ezt mutatta ki a Mercer vezetési tanácsadó cég által készített éves felmérés, amelyet 215 város összehasonlításával végeztek.
2009. április 30. csütörtök 13:31 - Megyeri Kata
Harmadik lett egy másik svájci város, Genf, mögötte megosztott negyedik helyen áll a kanadai Vancouver és az új-zélandi Auckland. Három német város, Düsseldorf, München és Frankfurt került még be a top 10-be; kiegészülve Bern-nel és Sydney-vel. Érdekes módon nem került fel a listára egyik európai törpeállam sem, sem a több mint negyvenezer euró per fő GDP-vel rendelkező Luxemburg, sem a kaszinó-főváros Monte Carlo.

Külön listán az infrastruktúra



Az osztályozás pontozásos rendszer alapján működik, amelyben New York-ot tekintik alapnak a maga állandó 100 pontjával. Ez a száz pont idén a 49. helyhez volt elég. Harminckilenc életminőséget meghatározó szempont szerint vizsgálják a városokat, mint például a politikai stabilitás, iskolázottság, szórakozás, személyes biztonság, egészségügy, illetve a lakó-, és természetes környezet állapota.

Idén a városok infrastruktúrája szerint is rendszerezték a városokat, olyan tényezők alapján mint az ivóvízellátás, áramszolgáltatás minősége, telefon és postai szolgáltatások valamint a közlekedés. Ezen a listán Szingapúr végzett az első helyen, köszönhetően a városfejlesztési és gazdasági beruházások mértékének..

A közép-európai régió

A kelet-közép-európai térségben lassú, de egyértelmű javulás tapasztalható, a 2004-es illetve 2007-es EU csatlakozások óta szinte minden érintett város előrébb tudott lépni a listán. A régió városai között Prága vezet a 71. helyen.

Budapest 91,1 ponttal ismét a néhány éve már stabil 74. helyezést kapta, megelőzve ezzel a 2004-es és 2007-es csatlakozók többi városát, és olyanokat is mint Dubai vagy Sanghaj. Az infrastruktúra szerinti besorolásban szintén 74. lett.

Futottak még…

Az afrikai és közel-keleti országok változatlanul alacsony pontszámokat kaptak, a térség legjobbjának Dubai számít. A korábban vezető Cape Town, Dél-Afrika fővárosa hét helyezést esett vissza a tavalyi erőszakos felkelések hatására.

A lista alján 2009-ben is Bagdad landolt. A kevés befektetéseket ösztönző intézkedésnek köszönhetően néhány pontot javított tavalyi eredményén (13,5-ről 14,4-re), de még így is messze van a Közép-Afrikai Köztársaság fővárosától Banguitól, amely 29,3 pontjával a második legrosszabb hely a világon. Bagdad az infrastruktúra listáján is utolsó lett, tíz pontos különbséggel lemaradva a nigériai Port Harcourt mögött.

Kimelten fontos a tájékozottság

"A jelenlegi pénzügyi krízisben a multinacionális vállalatoknak a költségeik csökkentésével kell újratervezniük a külföldi befektetéseiket."- mondta Slagin Parakatil, a Mercer vezető kutatója.A Mercer 215 várost lefedő felmérése segít tájékozódni a kormányoknak és a nagyvállalatoknak a külföldi beruházásaikat illetően. 2008-ban az életszínvonalat sok régióban befolyásolta politikai zavargás, növekvő instabilitás, egészségügyi vonatkozások, illetve a klímaváltozás következményei.
Forrás: reuters
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását