2024. május 11. - Ferenc

Holnaptól nyilvánosak az átadás-átvételi jegyzőkönyvek

A minisztériumok csütörtök délután felteszik honlapjukra vagy a kormanyszovivo.hu-ra a teljes átadás-átvételi dokumentációjukat - közölte Hegedüs Dóra, a miniszterelnök kabinetfőnöke újságírókkal szerdán.
2010. május 12. szerda 20:37 - HírExtra
Tájékoztatása szerint a jegyzőkönyvek minden tárcánál azonos struktúrájúak lesznek és április 30-i zárással készültek.

A kabinetfőnök hangsúlyozta: az volt a céljuk, hogy a lehető legteljesebb képet adják a kormányzatról, hogy a lehető leghamarabb megtörténhessen az átadás-átvétel. Mint mondta, ez azért is fontos, mert az új kabinetnek a döntési moratórium miatt számos feladata van, amelyeknek azonnal neki kell látnia.

Hangsúlyozta: az átadás-átvételi anyagban minden olyan adat szerepel, amelyeket korábban Navracsics Tibor, a Fidesz leköszönő frakcióvezetője levélben kért tőlük. Az internetre felkerülő jegyzőkönyvekben azonban nem lesznek benne a minősített adatok és a Magyarország érdekeit sértő információk.

Megjegyezte, a Fidesz kérései között vontak olyanok, amelyeket nem tudtak értelmezni. Példaként említette a tárcák működési szabályzatira vonatkozó kérést. Elmondta: 2008 óta ezeket a hivatalos értesítőkben közzé kell tenni, ezért nem a tárcánként harminc-ötven oldalas anyagot, hanem azok elérhetőségét tették bele a jegyzőkönyvekbe.

Hegedüs Dóra szerint nehézségekbe ütközött volna, ha a folyamatban lévő peres ügyekre vonatkozó kérést teljesítik, hiszen az adóhivatalnál 2.500 ilyen van és a földművelésügyi tárcához tartozik a Földhivatal összes hagyatéki pere. Az a megoldás született, hogy nyilatkoznak arról: ezek rendelkezésre állnak, és a jegyzőkönyvekből kiderül a perek tartalma, illetve értéke.
Szintén nincs friss eszközleltár, de csatolták a jegyzőkönyvekhez a tavaly év végén készül összegzéseket. A kabinetfőnök becslése szerint egy eszközleltár elkészítéséhez legalább két hónap kellene.

Hegedüs Dóra beszámolt arról: a Fidesz nem kérte, de szerepel a dokumentumokban a minisztériumok belső ellenőrzési terve, az állománytábla, és a tárcáknál található alapító okiratok.

Jelezte, ha az új kormány benyújtja a kormányzati átadás-átvételről szóló törvényjavaslatot - amelyet jó ötletnek tart - , és a jogszabály az ügyvezető kabinetre is vonatkozik, akkor készek átdolgozni a dokumentációt.

Mint mondta, úgy készülnek, hogy a miniszterek az új tárcavezetőkkel bonyolítják le az átadás-átvételt, de ez furcsa helyzeteket is eredményezhet az új kormányzati struktúra szerint. Kiemelte: Bajnai Gordon is kész Orbán Viktorral találkozni ez ügyben, ha van erre igény.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását