2024. május 17. - Paszkál

Az MSZP régi ötletekkel nyomul

Az MSZP korábbi javaslatát vette elő a kisebb parlamentről és nyújtotta be hétfőn az Országgyűlésnek. A választás egyfordulós lenne és nem változna az öt százalékos választási küszöb.
2010. május 17. hétfő 15:55 - HírExtra
A törvényjavaslat indoklás szerint az indítvány célja az országgyűlési képviselők számának csökkentése, a választói akarat arányosabb és hatékonyabb megjelenítése, a közvetett demokrácia felesleges költségeinek megtakarítása, továbbá a vonatkozó jogalkotói mulasztások okozta alkotmányellenes helyzet megszüntetése.

A javaslat az országgyűlési képviselők létszámát a mostani 386-ról közel felére, 199-re csökkentené és ezzel együtt átalakítaná a vegyes választási rendszert. A szocialisták szerint ugyanis 199 képviselőnél ezt nem indokolt fenntartani.

Az MSZP indítványa szerint az új rendszerben 176 képviselőt választanának területi - megyei és fővárosi - listákról, 23 képviselő pedig országos listáról, a töredékszavazatok alapján nyerné el a mandátumát.

A szocialisták álláspontja szerint az új választási rendszer arányosabb képviseletet és évente mintegy 4 milliárd forint megtakarítást eredményezne
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását