2024. május 13. - Szervác, Imola

"Felforrt" a Tanganyika-tó

Szinte "felforrt" az elmúlt 90 év alatt a Tanganyika-tó vize Afrikában: a világ második legnagyobb víztömegű tavának vize legalább 1500 éve nem volt ilyen meleg, a tó élővilága veszélyben forog - hívta fel a figyelmet egy tanulmány.
2010. május 17. hétfő 16:53 - HírExtra
A hőmérséklet jelentős - 0,9 Celsius fokos - emelkedése egybeesett az elmúlt évszázadban az emberi tevékenység okozta üvegházgáz-kibocsátással - mutatott rá a tudományos projekt egyik vezetője. A tanulmány tehát újabb bizonyítékkal szolgált arra, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása felelős a globális felmelegedésben - vélekedett Jessica Tierney.

A Tanganyika-tó környékén 10 millió ember él, akik a tó vízétől függnek: az adja nekik az ivóvizet és az élelmet, leginkább halat. A Tanganyika "példátlan felmelegedésen esett át az elmúlt évszázadban, ez valószínűleg hatással van a halállományra is" - olvasható a Nature Geoscience című tudományos folyóiratban közölt tanulmányhoz mellékelt sajtóközleményben.

Az éghajlatváltozással foglalkozó eddigi kutatások leginkább a légkörre összpontosítottak, mostanság azonban egyre több tudós tanulmányozza az óceánokban, tengerekben és tavakban mutatkozó hatásokat, mivel a vizek nagy hőmennyiséget bocsátanak ki.

A Tanganyika-tó vize melegebb lett, és egyre kevésbé termékeny. Mindez az emberi tevékenység számlájára írható - áll a tanulmányban, amely arra is felhívja a figyelmet, hogy a tó élővilágában végbement változásoknak messzemenő következményei lehetnek. A tudósok azonban hozzátették: a túlzásba vitt halászat talán még nagyobb károkat okozhat a tónak, mint a felmelegedés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását