2024. május 16. - Mózes, Botond
A kialakult szlovák-magyar feszültségről Bugár Bélát, a szlovákiai magyarság egyik emblematikus politikusát, a Híd-Most párt elnökét kérdeztük.
2010. május 18. kedd 12:05 - HírExtra
Ön szerint mi a tanulság jelen helyzetben a magyar politika számára?

Az, amit mi már korábban is mondtunk. Akkor, amikor Szlovákiában négy hét múlva választások lesznek, Fico és Slota pártjainak népszerűsége csökken, miért dobnak be nekik mentőövet és futnak neki fejetlenül a kettős állampolgárságnak? Egyszerűen úgy is fogalmazhatok, hogy segítenek Slotának és Ficónak, azzal, hogy napok óta arról van szó, hogy meg kell védeni Szlovákiát, ma már például rendkívüli parlamenti ülést hívnak össze és azon törik a fejüket, hogy módosítják az alkotmányt. Ezzel pedig azt akarják elérni, hogy ne lehessen kettős-állampolgársága Szlovákiában senkinek, csakúgy, mint Csehországban. Ha ez megvalósul, azt megköszönhetjük a Fidesz taktikátlan lépésének és természetesen a Fico-Slota-Csáky triónak.

Akkor Ön ezt egy teljesen elhibázott és elhamarkodott lépésnek tartja?

Így van. Nem tudom miért volt szükség erre a sietségre? Tárgyaltak Csákyékkal, akik így akarják mozgósítani a szlovákiai magyar választókat – ezt elképzelhetőnek tartom – de ennek a következményeit minden egyes szlovákiai magyar választópolgárt hátrányosan fog érinteni. Így szerintem még „Bantusztánban” sem szoktak politizálni.

Arról mi a véleménye, hogy a Fidesz csak az MKP-val tárgyalt, a Híd-Most párttal pedig nem?

Ez az ő döntésük, ezzel nem tudunk mit csinálni. Azt mondták, hogy majd a választások után kivárnak, hogy bejutunk-e, vagy az MKP bejut-e és majd utána nagy kegyesen tárgyalnak. Ezzel szemben én azt mondom, hogy az ilyen átgondolatlan politikai lépéseket követően nem lehet helyrehozni a helyzetet. Ezért próbáltuk kérni Martonyi János  megbízott külügyminisztert, hogy mi is leülhessünk vele és elmagyarázhassuk, egy ilyen lépésnek milyen óriási negatív következményei lehetnek. Amennyiben mára összehívják a rendkívüli parlamenti ülést, vagy bármikor módosítják az alkotmányt, azt megköszönhetjük ezeknek az embereknek, akik ész nélkül, csak érzelmileg politizálnak.

(Korábbi beszélgetésünk Bugár Bélával itt)

Az említett alkotmánymódosításra van jelenleg esély a szlovák parlamentben?

A kormányzó pártoknak jelenleg 85 képviselője van, az ellenzéki Kereszténydemokrata Mozgalom pedig kinyilvánította, hogy igenis törvényt kell elfogadni és el tudom képzelni, hogy 14-en csatlakoznak. A kétharmadhoz pedig mindössze további 5 képviselő is elég lenne. Így ez egy reális veszély. Ilyen helyzetbe hozni a szlovákiai magyarokat, pedig óriási felelőtlenség. Elég lett volna egy hónapot várni, hogy a szlovákiai választások után megalakuljon egy új szlovák kormány és tárgyalásos úton lehessen a kérdést másként kezelni.

***

Kollai István Szlovákia szakértő – a Terra Recognita Alapítvány munkatársa a Híd-Most pártról

A szakértő a Híddal kapcsolatban elmondta, hogy a legnagyobb baj vele, hogy máig nem tudta letisztázni a saját imázsát, nemcsak a választók, de saját maga felé sem. Ha az magyarországi párhuzamot akarnánk keresni kicsit olyan a Híd, mint az MDF. Ez lényegében egy két nagy erő – Magyarországon bal-jobb, Szlovákiában szlovák-magyar – között megjelenik egy kicsi projekt alapú társaság. A Híd lényegében a két pólus közé helyezi magát, mondván mindkét oldallal tárgyalóképes, ám ebben a helyzetben a hitelesség kérdése merül fel, hiszen a középre helyezkedés miatt azt a benyomást is keltheti a párt, hogy se nem magyar, se nem szlovák politikai erő. Ezzel kapcsolatban érdemes visszatérni az MDF-re, hiszen nem az a kép alakult ki róla, hogy konzervatív és liberális, hanem inkább az, hogy se nem ez, se nem az – világított rá a szakértő.

Egyébként a politikai erők és politikusok Híddal szembeni bizalmatlanságát csak erősíti, hogy nem lehet világosan látni, hogy mit fog csinálni a párt – nem mintha az MKP-ról lehetne tudni – jegyezte meg Kollai. A Híd túlságosan projekt alapú, ahol sok a taktika és ebben elveszik a stratégia. Emellett talán Bugár Béla megérdemelt volna egy találkozót Martonyi Jánostól, de nem tudom, hogy ezt ő valójában mennyire akarta volna.

Az sem biztos, hogy egy ilyen találkozó Bugárt könnyű helyzetbe hozta volna, a szlovák választók előtt. A Híd problémája az, hogy általánosságban képviseli a szlovák-magyar együttélést, de mikor ennek konkrét problémái kerülnek elő nagyon ritka, hogy kézzelfogható válaszokat tudnának adni. Inkább általánosságban beszélnek, ami feltehetően kevés lesz a választóknak – mutatott rá a szakértő.

Érdekes az is, hogy a Híd kiadott egy nyilatkozatot, hogy Martonyi csak az egyik magyar párttal találkozott, a másikkal nem. Ugyanakkor a szlovák médiában nem magyar pártként, hanem polgári pártként definiálják magukat. Emellett persze elegánsabb lett volna, ha Martonyi János találkozik Bugár Bélával ha ezt ő tényleg igényelte volna. esetleg élhetünk a gyanúperrel, hogy a Híd számára a legkényelmesebb pozíció taktikai szempontból, hogy azt kommunikálják, hogy ők találkozni akartak, ám ez nem történt meg. Elég csak abba belegondolni, hogy ha Martonyi kommunikálta volna Bugár felé a kettős állampolgárság tervét arra világos igent vagy nemet kellett volna mondania – mutatott rá az összefüggésekre Kollai.

A szakértő hozzátette, hogy bár a Fidesz korábban deklarálta, hogy az MKP a természetes szövetségese. Ám a Híddal szemben sem ellenséges, csak egyelőre kivárnak.

(Gondolatok a kettős állampolgárságról)

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását