2024. május 19. - Ivó, Milán

Magyar fogadás Cannesben

Nagyszabású magyar fogadást rendezett hétfőn este a 63. cannes-i filmfesztiválon a magyar alkotások külföldi képviseletével foglalkozó Magyar Filmunió, az eseményre a seregszemle magyar résztvevői és a szakma Magyarország iránt érdeklődő nemzetközi képviselői kaptak meghívást.
2010. május 18. kedd 11:31 - HírExtra
A mintegy 250 vendéget a filmfesztivál rendezvényeinek helyet adó ötcsillagos szálloda, a Majestic Hotel Croisette dísztermében tartották, a Fesztiválpalota tőszomszédságában.

Jelen voltak a hivatalos válogatásba meghívott filmek rendezői, így Kocsis Ágnes, Mundruczó Kornél, Szimler Bálint és alkotótársaik, valamint magyar producerek, kulturális újságírók; összesen több mint száz Magyarországról érkezett filmes szakember.

Magyar partit legutóbb két évvel ezelőtt, a Delta című filmű cannes-i díszbemutatója után adott a Magyar Filmunió. Az idei fogadáson azt az erős jelenlétet akarta Magyarország megünnepelni, amilyenre még soha nem volt példa a cannes-i filmfesztiválon - mondta az MTI-nek Loboda Zoltán, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) nemzetközi szakállamtitkára.

A fesztiválon tartott Európa-nap estéjére időzített fogadás része a jövőre esedékes soros magyar uniós elnökség külföldi kulturális megjelenésének is, annak költségvetését a cannes-i magyar szereplés részeként az OKM is támogatta - hangsúlyozta a szakállamtitkár.

Bereczki Csaba filmrendező, a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) nemzetközi kapcsolatainak új igazgatója az MTI-nek elmondta: több mint egy évtizede rendszeresen jár a cannes-i filmfesztiválra, de idén "a magyar film reneszánsza" különleges helyzetet teremtett. Ez abból is érzékelhető, hogy az elmúlt napokban nagyon sokan felkeresték a Magyar Filmunió pavilonját.

"Cannes-ban minden este van valahol parti. Ez az este viszont Magyarországé volt" - tette hozzá. A cannes-i filmfesztivál Bereczki megfogalmazása szerint a filmművészet olimpiája, amelyen egy külön magyar fogadás a magyar film nemzetközi promóciójának a legjobb terepe, s az ilyenkor létrejövő találkozásoknak hosszú távú eredményei lehetnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását