2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Növekvő ázsai ázsió Cannesban

Az ázsiai filmek idén is látványosan képviseltetik magukat Cannes-ban, a hivatalos válogatásnak csaknem harmadát adják. Az Aranypálmáért versenyző 19 film közül öt az ázsiai, csütörtökön már megtartották a kínai Vang Hsziao-suaj (Wang Xiaoshuai) Chongqing Blues (Csungking blues) című mozijának vetítését, pénteken pedig az egyik dél-koreai versenyfilmet mutatták be.
2010. május 15. szombat 17:45 - HírExtra
A legjelentősebb nemzetközi filmfesztiválon már tavaly is jól szerepeltek a távol-keleti produkciók. A rendezés díját a Fülöp-szigeteki Brillante Mendoza kapta meg, akinek Kinatay (Mészárlás) című alkotása egy bűnöző rendőrök által elkövetett gyilkosságról szólt. Kína az Örök tavasz című film forgatókönyvéért, Dél-Korea pedig Pak Csan Vuk Szomjúság című filmjéért kapott díjat.
Idén Dél-Korea két filmmel tért vissza, az egyik a The Housemaid (A cselédlány), a másik a Poetry (Költészet) című film, az előbbi rendezője Im Szangszo, az utóbbié Li Csang Dung. A japán Kitano Takesi Outrage (Gyalázat) című filmjével van jelen. Thaiföld ritkább vendég, ezúttal azonban Apidzsatpong Viraszethakul érdekes című mozija a Long Boonmee raluek chat (Bunme bácsi felidézi régi életeit) című is bekerült a hivatalos mezőnybe.

E komoly ázsiai jelenlét ellenére a Film Business Asia nevű cég társalapítója, Patrick Frater úgy véli, hogy az ázsiai film nem kapja meg az őt megillető elismerést a világon. "Igen sok nagyszerű ázsiai film nem jut túl a regionális vagy a hazai határokon, például általában lebecsülik a mai indiai filmek változatosságát."

Kínában is igen sok erőteljes film születik, de a média nem foglalkozik megfelelően velük, vagy nem kapnak elég kereskedelmi lehetőséget. Ez finanszírozásuk és forgalmazásuk módszereivel magyarázható - pedig az ázsiai országban a hatóságok közlése szerint minden nap megnyílik egy új mozi, a bevételük pedig tavaly 44 százalékkal ugrott meg az előző évhez képest, elérve a 6,2 milliárd jüant (csaknem 200 milliárd forint).

Igaz, Hollywood új szuperprodukciója, Az Avatar Kínában is megdöntött mindenfajta rekordot, de több kínai film is nagy sikert aratott. Közéjük tartozik a The Founding of a Republic (Egy köztársaság megalapítása) című, a Kínai Népköztársaság születését ábrázoló alkotás. A nagy történelmi filmben számos kínai filmsztár szerepel, köztük Jackie Chan és Csang Ce-ji (Zhang Ziyi), és több mint 400 millió jüan bevételt hozott.

A kínai hatóságok évente csak 20 külföldi film országos forgalmazását engedélyezik, ezzel segítik a hazai filmgyártást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását