2024. május 18. - Erik, Alexandra

Rogán: a parkolás legyen az önkormányzatok dolga

A Fidesz által benyújtott törvénymódosítási javaslat szerint magántársaságokat a jövőben közterületi parkolási feladatok ellátásával az önkormányzatok nem bízhatnak meg - közölte Rogán Antal fideszes országgyűlési képviselő, az indítvány egyik beterjesztője kedden Budapesten.
2010. május 18. kedd 17:14 - HírExtra
A politikus sajtótájékoztatóján kifejtette: a törvény előírná, hogy a közterületi parkolással kapcsolatos feladatokat kizárólag maga az önkormányzat láthatja el vagy egy kizárólagos önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaság.

A törvényjavaslat hatályba lépése után magántársaságok ezt a feladatot csak addig láthatják el, ameddig jelenlegi szerződéseik szólnak - ismertette Rogán Antal.

A főváros V. kerületének polgármestere emlékeztetett: az Alkotmánybíróság tavaly év végén megsemmisítette a fővárosi parkolási rendeletet, illetve az annak jogszabályi hátterét adó önkormányzati törvény egyik passzusát. Ezért is sürgős a kérdés rendezése.

A Fidesz által beterjesztett javaslatnak egyik célja ezért éppen az, hogy megfeleljen az Alkotmánybíróság elvárásainak, továbbá, hogy világossá és szabályozottá tegyék a parkolás területén a jelenlegi jogi helyzetet, lehetőség szerint pedig a jövőben minden, a parkolás céljából befizetett forint az önkormányzatokhoz jusson el - mondta.

Rogán Antal kifejtette: ma a legmagasabb parkolási díj Budapesten - a budai Várban - 640 forint óránként, az új törvény viszont a legmagasabb parkolási díjat a 95-ös benzin átlagárához kötné, vagyis így a legmagasabb díj a főváros területén 544 forint lehetne óránként.

Hozzátette, reméli, hogy a fővárosi önkormányzat minden zónában csökkenteni fogja - az új jogszabály megalkotása során - a parkolási díjakat.

A politikus rámutatott arra is, hogy míg az eddig kivethető legmagasabb pótdíj az óradíj ötvenszerese volt, addig ez a jövőben negyvenszeres mértékű lehet. A várakozási díj és a pótdíj után késedelmi kamat nem követelhető - tette hozzá. A törvényjavaslat alapján a várakozási díj és pótdíj érvényesítése bírósági végrehajtás útján történik.

Rogán Antal beszámolt arról is, hogy az önkormányzati törvénybe beemelnének egy olyan rendelkezést is, amely lehetővé tenné a közterületek alatt létesítendő mélygarázsok helyzetének jogi szabályozását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását