2024. május 4. - Mónika, Flórián

Szegedi Szabadtéri: már ácsolják a Dózsa díszleteit

Elkészültek a Szegedi Szabadtéri Játékok egyik látványos idei produkciója, a Dózsa című tánckrónika díszlettervei - közölte Kodácz Csengele, a fesztivál sajtóreferense szerdán az MTI-vel.
2010. május 19. szerda 21:15 - HírExtra
Az előadás díszletét Tóth Kázmér tervezte, aki szerint a nézők sok változásra, izgalmas képre számíthatnak, az előadás csúcspontján pedig az egész színpad lángba borulva izzik majd.

A Szarka Tamás, Vincze Zsuzsa és Zsuráfszky Zoltán által jegyzett darabban a tűz minden formában megjelenik: az oldalsó falakon, a tüllökön, s - mintegy az összetartozás jeleként - Dózsa seregének gyülekezéskor is. A parasztvezér megégetésének ábrázolása sem szűkölködik a lángokban, a jelenetben Novák Péter - aki idén éppúgy negyvenéves mint Dózsa György 1514-ben - fejére izzó korona kerül, éppen akkor, amikor a forró trónon ül.

A színpadkép egyik leglátványosabb eleme az hatalmas - hat méter magas és hat méter széles - lángoló és mozgó korona lesz, amely hű mása annak, melyet Dózsa fejére helyeztek megégetésekor - olvasható a fesztivál közleményében.

Mint írják, a lángoló jeleneteket a tüzes táncok még vadabbá teszik: Zsuráfszky Zoltán koreográfus szerint motívumaiban, ritmikájában, zenéjében is pazar lehetőségeket tartogat a darab.

A Dózsa című táncelőadásban az énekmondó szerepében Szarka Tamás, a népszerű Ghymes együttes tagja lép majd színpadra, aki zeneszerzőként és dalszövegíróként is közreműködik a produkcióban.

A Dózsát a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál záró rendezvényeként láthatja a közönség július 16-án és 17-én a Dóm téren.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását