2024. május 18. - Erik, Alexandra

EBESZ: kétoldalú konzultáció kell az állampolgársági vitában

Kétoldalú konzultációkra ösztönzi Szlovákiát és Magyarországot a kettős állampolgárságról szóló törvénymódosítással kapcsolatban Knut Vollebaek, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosa.
2010. május 25. kedd 22:50 - HírExtra
A norvég politikus kedd este Hágában találkozott Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszterrel a törvény ügyében. A találkozó után Vollebaek megismételte, hogy az állampolgárság megadása csak "tömeges méretek" esetén jelenthet biztonsági kockázatot, míg Lajcák megerősítette, hogy Pozsony ellenlépéseket tesz, ha a módosítást az Országgyűlésben elfogadják.

"Állampolgárságot tömeges méretekben garantálni destabilizáló hatású lehet, és nem szabad támogatni. Minden más esetben azonban kétoldalú megbeszélésekre kell törekedni. Különösen igaz ez Magyarországra és Szlovákiára, amelyek partner országok az Európai Unióban és a NATO-ban" - fogalmazott a főbiztos.

Leszögezte, hogy még nem látta a törvénymódosítás szövegét, így azt részleteiben nem is tudja kommentálni. Hozzátette, hogy elemezni és értékelni fogja azt, és szükség esetén ajánlásokat tesz majd a módosítással kapcsolatban. Mint mondta, kapcsolatban áll a magyar hatóságokkal is.

Miroslav Lajcák az MTI kérdésére kedden elégedetten nyilatkozott Vollebaekkal folytatott hágai megbeszéléséről. Mint mondta, sikerült elérni, hogy a főbiztos személyesen is odafigyeljen a témára, és ajánlásokat tegyen a magyar törvénnyel kapcsolatban. Kiemelte a főbiztos nyilatkozatának azt az elemét, hogy Magyarországnak és Szlovákiának kétoldalú egyeztetések formájában, a jószomszédi viszonyt szem előtt tartva tárgyalnia kell a témában. Beszámolt arról is, hogy Vollebaek kedden jelezte: az új magyar kormány beiktatása után hamarosan Budapestre látogat, és erről a kérdésről is tárgyal majd.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását