2024. június 1. - Tünde

Kettős állampolgárság: a szlovák parlament rendkívüli ülést hívott össze miattunk

Megnyílt Pozsonyban a szlovák parlament rendkívüli ülése, amelyen legfőbb napirendi pontként a magyarországi állampolgársági törvény tervezett módosítását vitatják meg.
2010. május 25. kedd 13:23 - HírExtra
A Robert Fico vezette kormánykoalíció kezdeményezésére összeült parlament várhatóan határozatban ad majd hangot mély nyugtalanságának afelett, hogy a magyarországi törvénymódosítás lehetővé teszi a határon túli magyarok kettős állampolgárságát. Pozsony ezt a maga számára elfogadhatatlannak tartja, és válaszintézkedéseket helyez kilátásba.

A szlovák parlament szerint Budapest tervezett lépése egyoldalú, sérti a szlovák-magyar alapszerződést, és ellentétes a nemzetközi szerződésekkel. Szlovákia különösen azt kifogásolja, hogy Budapest nem egyeztetett Pozsonnyal a kérdésben.

A parlament elé terjesztett határozat tervezetét a kormány kora reggeli ülésén hagyta jóvá. Később igent mondott rá a parlament külügyi bizottsága is.

Ugyanakkor a kormány félbeszakította a szlovák állampolgársági törvény módosításának megvitatását. A javaslat értelmében a jövőben elveszítené szlovák állampolgárságát az, aki önkéntesen felveszi más ország állampolgárságát. Ennek megvitatására a kormány azután tér majd vissza, miután az Országgyűlés Budapesten elfogadja a magyar állampolgársági törvény módosítását. A pozsonyi parlament gyorsított eljárásban vitatná meg a törvénymódosítást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását