2024. május 19. - Ivó, Milán

Akiknek semmi sem szent: megrongáltak egy Trianon-emlékművet

Megrongálták a 2007-ben emelt Trianon-emlékművet a főváros XVII. kerületében, a márványtáblát péntekre virradóra ismeretlenek vörös festékkel áthúzták - közölte a kerület önkormányzata az MTI-vel.
2010. június 4. péntek 17:10 - HírExtra
Riz Levente polgármester, fideszes országgyűlési képviselő az ügyben rendőrségi feljelentést tett és intézkedett arról, hogy a péntek este kezdődő önkormányzati megemlékezés kezdetére állítsák helyre az emlékművet.

Mint a közleményben olvasható, az emlékhelyet 1937. november 7-én avatták fel a rákoskeresztúri Népkertben, de a márványtáblát 1948-ban leverték, helyére 1848-as emléktáblát tettek. Az önkormányzat három évvel ezelőtt döntött arról, hogy helyreállítja az ereklyés országzászlót.
Az emlékmű márványtábláján napsugarak övezik Nagy-Magyarországot, benne az "Így volt, így lesz" felirat olvasható, a dombormű felett pedig a "Hiszek"! szó látható. A rákoskeresztúri Országzászló Budapest első, máig egyetlen, közterületen található Trianon-emlékműve.

Az Országgyűlés hétfőn a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította június 4-ét, a trianoni békeszerződés 90 évvel ezelőtti aláírásának a napját. Pénteken országszerte megemlékezéseket rendeznek, az országgyűlési képviselők parlamenti emlékülést tartanak, majd misén vesznek részt a Szent István-bazilikában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását