2024. május 18. - Erik, Alexandra

"Az MSZP bukását az utolsó négy év okozta"

A Baja Ferenc vezette Szocialista Platform szerint az MSZP 2010-es bukását nem az utolsó nyolc, hanem mindenekelőtt az utolsó négy év politikája okozta. A platform által készített "A hitelesség elvesztése és visszaszerzésének lehetséges útjai" című dokumentum egyebek mellett azt javasolja, kerüljön nyilvánosságra az őszödi beszéd kiszivárgásáról készült titkosszolgálati jelentés.
2010. június 4. péntek 10:44 - HírExtra
A Szocialista Platform csütörtök késő este nyilvánosságra hozott, mintegy 30 oldalas elemzés azt állítja: az MSZP kevéssel a 2006-os választási győzelme után súlyos hitelességi válságba került és a népszerűségvesztése már az őszödi beszéd nyilvánosságra jutása előtt bekövetkezett.

Nem önmagában az őszödi beszéd, hanem inkább annak valóságtartalma okozta a szocialista párt vesztét. Nem a hazugság bevallása volt a bukást kiváltó ok, hanem a hazugság maga - fogalmaznak a készítők.

Véleményük szerint, az hogy a beszédnek és nyilvánosságra kerülésének semmilyen következménye nem volt, olyan erkölcsi kordont állított a párt köré, mely lehetetlenné tette, hogy a megszorítások miatt elpártolt szavazók visszatérhessenek. A Szocialista Platform ezért kívánatosnak tartaná az őszödi beszéd kiszivárgásáról készült titkosszolgálati jelentés nyilvánosságra hozatalát - olvasható az anyagban.

A platform értékelése szerint végső soron az őszödi beszéd vezetett a szélsőjobboldal hazai áttöréséhez.

Az platform úgy látja: az MSZP a ciklus hátralévő részében végig cipelte a "bűnösnek tekintett választási győzelem" terhét - anélkül, hogy a párton belül a hitelesség legalább részbeni visszaszerzésére irányuló épkézláb törekvések születtek volna. A pártvezetés máig sem találta meg azokat az ügyeket, amelyekben az MSZP hitelesen szólalhatna meg.

Gyurcsány Ferencnek - akit szerintük szokatlanul hamar "elhasznált" a politika - szóló kritika, hogy bár átfogó vízióval rendelkezik az ország fejlődésének kívánatos irányairól, Magyarország jövőjéről, kormányzásának nem sikerült irányt szabnia. Egyfelől hiányzott kormányzásának elméleti kerete, másfelől hiányzott a kormányzati cselekvés következetes végigvitelének képessége; ráadásul nem lehet annyi, időben is gyakran változó, olykor egymásnak is ellentmondó programot komolyan venni, amennyit meghirdetett.

A platform súlyos problémának tartja az is, hogy az MSZP elnöksége és választmánya sem volt képes megállítani ezt a folyamatot, az elmúlt négy évben nem működtette szervezeti kontrollfunkcióját, amiért nagy árat fizetett.

Az értékelés szerint a kormányzás irányvesztettségének egyik fő oka a koalíciós pártok értékrendbeli és szavazóbázisbeli különbségére is visszavezethető. Gyurcsány Ferenc színre lépése válságot okozott az MSZP-SZDSZ együttműködésben: retorikailag liberális irányba vitte az MSZP-t, így elidegenítette pártja antiliberális szavazóit, ám ellenérzést válthatott ki az SZDSZ-ben is.

A Szocialista Platform úgy látja: miután Gyurcsány Ferenc párton belüli hatalma szinte megkérdőjelezhetetlenné vált, nemcsak riválisa nem akadt, hanem komolyan vehető utódjelöltje sem. Ezt jelzi, hogy távozásakor a feladatot csak átmeneti időre, "csődgondnokként" vállaló Lendvai Ildikó került a pártelnöki székbe, és egyedüli jelöltként Mesterházy Attila lett a kormányfőjelölt.

"Az MSZP az elmúlt években képtelen volt kinevelni olyan politikust, akiről okkal gondolhatnánk, hogy a baloldal vezetője lesz" - áll az értékelésben.

Az anyag kitér arra is: a párt szűkebb vezetése lényegében egy évtizede változatlan, s az ambícióhiányt az is mutatja, hogy a miniszterelnök-jelöltségért Mesterházy Attilán kívül nem akadt senki, aki a biztos választási vereség tudatában, de egy új politika ígéretével megmérettette volna magát.

A dokumentum megállapítja: a párt közelgő és megakadályozhatatlannak tűnő választási veresége "egyéni életstratégiák" követésére sarkallta az MSZP több politikusát: amíg egyesek csak hátországuk építésére, néhányan leendő egzisztenciájuk törvénytelen megalapozására használták fel hivatali pozíciójukat.

A platform úgy véli, hogy az MSZP az országgyűlési választás szempontjából végzetes lejtmenetét a pénzügyi válságra adott kormányzati válasz megkésettsége, a kormány 2008 és 2009 fordulóján mutatott, Gyurcsány Ferenc távozásával tetőző tehetetlensége okozta. Ha ez a helyzet állandósul, az MSZP váltópárti szerepe végképp veszélybe kerülhet, és a szocialista párt mindinkább egy nyugdíjas érdekvédelmi szervezet képét öltheti - fogalmaznak.

A Szocialista Platform hangsúlyozza: a hitelesség csak folyamatos építkezéssel, következetes stratégiával és néhány, jól kiválasztott és kommunikált konfliktussal teremthető meg ismét.

Az MSZP-nek a mostani "sértett" önkép helyett egy, a hibákat elismerő, hiteles, ellenzéki, mozgalmi önképre van szüksége. A pártnak el kell hinnie és kommunikálnia is kell, hogy fő célja a megroggyant bizalom helyreállítása; hogy nem a Fidesz-kormány mindenáron való támadására, hanem önmaga megújítására készül - olvasható a kongresszusra készült összegzésben.

A Szocialista Platform vezetőségének tagja többek közt Tóbiás József frakcióigazgató és Juhász Ferenc MSZP-alelnök, de volt országgyűlési képviselők, mint például Suchman Tamás, Teleki László, Hajdu László, Kocsi László és Géczi József Alajos.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

p-Aga
2010. június 4. 13:37
4 év, 8 év, nem mindegy? Szerintem az elmúlt HÚSZ év.
Hitelesség? Eltelik pár hónap, és a magyarok gyűlölettel ejtik ki a "politikus" szót.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását