2024. május 4. - Mónika, Flórián

Már világviszonylatban is egyre jobbak vagyunk!

Kiemelkedően jó a magyarok problémamegoldó képessége, ráadásul a magyar nők szinte minden kompetenciájukban felülmúlják a férfiakat, és ez akár nemzeti karakterjegyeinket is erősítheti - derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) ALL felméréséből.
2010. június 4. péntek 14:06 - HírExtra
A világméretű kompetenciakutatás amellett, hogy az oktatás területén elvárt kormányzati intézkedések irányát hivatott megrajzolni, azt is megmutatja, mennyire életrevalók a magyarok. A részletes összehasonlító eredményeket tanulmány formájában koraősszel publikálja az OECD megbízásából a Kanadai Statisztikai Hivatal - derült ki az MTI-hez eljuttatott közleményből.

A kompetenciakutatás során 12 állam, köztük Magyarország lakosságának kompetenciáit vizsgálták. Az Adult Literacy and Lifeskills Survey (ALL) a 16 és 65 év közötti korosztály teljesítményét mérte négy nagy készségterületen. A próza- és dokumentumolvasási, a számolási készség, valamint a problémamegoldó képességének vizsgálata mellett az információs és kommunikációs készséget (ICTL) is vizsgálták.

Köpeczi Bócz Tamás, a 2004-2008 közötti felmérés magyar vezetője elmondta, hogy bár a pontos eredmények hivatalosan csak az év második felében kerülnek publikálásra – hiszen jelenleg is feldolgozás alatt állnak – az előzetes adatok alapján az alapvető tendenciák már most nyilvánvalóvá váltak.

Egyértelműen kimutatható, hogy a magyarok például jobban tudnak olvasni az átlagnál. Hazánkban mind az olvasás, mind pedig a szövegértés területén ugrásszerű pozitív változás ment végbe 1997 és 2007 között. A magyarok számolási képességei ezzel szemben teljesen átlagosak, körülbelül azonos a nagyon jól és a nagyon gyengén számolók aránya a felnőttek között. Hasonló szimmetria csak kevés országban figyelhető meg.

A táblázatok, formanyomtatványok, áruházi címkék információs tartalmának megértésében viszont a magyaroknak kellett a legtöbbet fejlődniük. A 45 év felettiek könnyebben megtéveszthetők bankokban, áruházakban, hivatalokban, mint a fiatalabbak. Drasztikus különbség figyelhető meg a 45 év alatti és feletti lakosság körében a brosúrák, táblázatok, dokumentumok megértésében, ugyanakkor nincs érdemi különbség a 16-25 és 25-45 éves korosztály között, ők egyformán jól boldogulnak.

A kutatás talán legnagyobb meglepetése, hogy a magyar nők szinte minden kompetenciájukban erősebbek a magyar férfiaknál. Ez azt jelenti, hogy a magyar nők jobban olvasnak, jobban számolnak és ügyesebb problémamegoldók, mint a férfiak. Ez szinte az egész világon egyedülálló, a legtöbb országban a férfiak legalább a számolásban megelőzik nőtársaikat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását