2024. május 17. - Paszkál

Oszkó öröme

Oszkó Péter volt pénzügyminiszter szerint öröm látni, hogy az új kormány belátó módon hajlandó folytatni az előző kormány stabilizációs pénzügypolitikáját, fenn kívánja tartani az elért egyensúlyt.
2010. június 5. szombat 15:30 - HírExtra
A volt pénzügyminiszter így reagált Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár bejelentéseire. Oszkó Péter ugyanakkor visszautasította az államtitkárnak azt a kijelentését, hogy a 2010-es költségvetésben több adat nagyságrenddel tér el a valóságtól, azaz nem igaz a büdzsé több tétele.

Oszkó Péter hangsúlyozta, hogy a költségvetés egyenlegét érintő kockázatokról részletesen beszámolt, azok kezelésének módját is a legtöbb esetben kidolgozta az előző kormány. A költségvetésben elkülönített tartalékok erre elegendőek is.

A részleteket elemezve kiemelte: valótlan az állítás, hogy a Magyar Fejlesztési Banknál, illetve a Hitelgarancia Rt.-nél 100 milliárd forint nagyságrendű veszteséggel kellene számolni. A kormányváltás előtt az MFB-t átvilágította egy neves könyvvizsgáló, s annak megállapításai szerint a bank kétes kinnlevőségei megfelelően, sőt túl is vannak fedezve tartalékokkal. A Hitelgaranciánál pedig joggal lehet számítani arra, hogy a recesszió végeztével a beváltandó vállalt garanciák mértéke csökkenni fog.

A volt pénzügyminiszter a "többszörösen lerágott csontok" közé sorolta a közlekedési vállalatok - a BKV, a MÁV, a Malév - kiadásaira vonatkozó kijelentéseket, megismételve: a kormány döntése, hogy kívánja-e konszolidálni e társaságokat, ha igen, az természetesen növelni fogja a költségvetés kiadásait. Ezt viszont nem kell meglépni, így ez nem veszélyezteti a költségvetési hiányt.

A Varga Mihály által felsorolt adóbevételek elmaradását a költségvetési számoktól a volt pénzügyminiszter nem cáfolta, ugyanakkor kiemelte, hogy ezeket az előző kormányzat még az év elejei prognózisában bemutatta. Ez sem olyan új fejlemény, ami miatt a költségvetési hiányt módosítani kellene, és ne lenne kezelhető - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását