2024. május 18. - Erik, Alexandra

AB: a Fidesz nyolctagú jelölőbizottságot javasol

Nyolctagú, az Alkotmánybíróság (Ab) tagjaira javaslatot tevő parlamenti jelölőbizottság létrehozását kezdeményezi a fideszes Lázár János és Mátrai Márta.
2010. június 7. hétfő 11:25 - HírExtra
Az alkotmány úgy rendelkezik, hogy az Alkotmánybíróság tizenegy tagját az Országgyűlés választja, a tagokra pedig az országgyűlési pártok képviselőcsoportjainak egy-egy tagjából álló jelölőbizottság tesz javaslatot. Az Ab tagjainak megválasztásához a képviselők kétharmadának szavazata szükséges.

Az alkotmányról, valamint az Alkotmánybíróságról szóló törvények módosítását kezdeményező, az Országgyűlésnek hétfőn benyújtott fideszes előterjesztések indokolásai utalnak arra, hogy az Ab jelenleg csupán kilenc tagból áll. Ez veszélyeztetheti a testület teljes ülésének határozatképességét, amelyhez - az Ab-ről szóló törvény értelmében - legalább nyolc tag (köztük az elnök vagy a helyettes elnök) jelenléte szükséges.

Az előterjesztők szerint az elmúlt húsz év tapasztalatai azt mutatják, hogy a hatályos jelölési szabályok nem biztosítják a testület folyamatos és zavartalan működését, ezért szükséges a felülvizsgálatuk.

Javaslatuk szerint az Ab tagjaira az országgyűlési képviselőkből álló nyolctagú jelölőbizottság tenne javaslatot, a testület, "igazodva a választópolgárok akaratából létrejött parlamenti arányokhoz, biztosítja a politikai egyeztetések lefolytatásának megfelelő kereteit".
Az Ab csaknem két éve működik 11 helyett 9 taggal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását