2024. május 8. - Mihály

Árvízkárosultaknak segítenének az európai szocik

Szolidaritását fejezte ki a közép-európai árvizek áldozataival az Európai Szocialisták Pártjának (ESZP) elnöksége Brüsszelben csütörtökön, továbbá felhívta az Európai Bizottságot és a tagállamokat, hogy az érintett térségek újraélesztéséhez pénzügyileg is járuljanak hozzá.
2010. június 10. csütörtök 19:29 - HírExtra
Erről a testületben az MSZP-t képviselő Vadai Ágnes számolt be az MTI-nek, hozzátéve: a pártszövetség fontosnak tartja, hogy a mind a köz-, mind a magánépületek felújítását, továbbá a keletkezett környezeti és gazdasági károk elhárítását is finanszírozzák. Elmondása szerint sürgették az EU-intézményeket és a tagállamokat arra is, hogy emeljék a vízgazdálkodással kapcsolatos költségvetési tételeiket, és ennek révén a jövőben elkerülhetők legyenek az áradások.

A magyar képviselő szerint az ESZP fel kívánta hívni a figyelmet arra, hogy 1997 óta ez már a harmadik nagy áradás a térségben. A szolidaritás jegyében kiemelten fontos, hogy az Európai Bizottság figyeljen arra: kellő forrás álljon rendelkezésre az élet újraindításához - hangoztatta. Hozzátette, hogy az árvíz sújtotta vidékeken komoly környezeti károk is keletkeztek.

Foglalkozott az elnökség azzal a kérdéssel is, hogy az európai gazdasági válságból mi az úgynevezett progresszív kivezető út. Ebben a vitában Vadai Ágnes kiemelte a politikai felelősség kérdését, vagyis azt, hogy a megfelelő gazdasági lépések mellett "szükség van arra is, hogy a politikusok felelősen nyilatkozzanak". Ezzel az európai pártelnökség is egyetértett - szögezte le. Mint fogalmazott, "senkinek nem kerülte el a figyelmét, ami egy héttel ezelőtt történt Magyarországon". Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy "Európából üzenték azt, hogy a magyar gazdasággal minden rendben van".

Vadai Ágnes beszámolt arról is: az ESZP javasolja, hogy a pénzügyi biztonság érdekében dolgozzanak ki olyan pénzügyi mechanizmust, amely nemcsak az eurózóna országaira vonatkozik, hanem az azon kívüliekre is. Magyarország számára is fontos lenne egy ilyen eszköz léte, hiszen az euróövezet és az azon kívüli térség kölcsönös függésben van - fejtette ki a képviselő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását