2024. május 18. - Erik, Alexandra

Kezdődnek az elszámoltatások?

Elszámoltatás kezdődik a csepeli sportklubnál történt visszaélések miatt - közölte Németh Szilárd, a Fidesz országgyűlési és XXI. kerületi önkormányzati képviselője.
2010. június 11. péntek 14:40 - HírExtra
A politikus pénteki budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: az elmúlt években ingatlanvagyonával együtt "lenyúlták" a Csepel SC Alapítványt. Hozzátette, követelik, hogy az alapítvány kuratóriuma számoljon el a 2005 óta végzett tevékenységével, és hozza nyilvánosságra éves jelentéseit, szerződéseit.

Németh Szilárd elmondta: hétfőn levelet ír ennek érdekében Czene Attila sportért felelős államtitkárnak, míg Bánki Eriket, az Országgyűlés sportbizottságának fideszes elnökét arra kéri, hogy a testület - ha kell, vizsgálóbizottságot létrehozva - számoltassa be a Csepel SC Alapítványt.
Arra is kitért: kezdeményezi az alapítvány ingatlanjainak állami tulajdonba vételét. A fideszes politikus szándéka, hogy az ingatlanok használati jogát átadják a csepeli önkormányzatnak, feltételként szabva, hogy azokat kizárólag sportcélokra szabad használni.

Németh Szilárd sajtótájékoztatóján felidézte, hogy a Csepel SC-t 1999-ben köztartozásai miatt megszüntették, míg a Csepel SC Alapítványt 2003-ig Podolák György, a kerület szocialista országgyűlési képviselője vezette.

Podolák György ekkor arra kérte a XXI. kerületi önkormányzatot, vegye át az alapítvány vagyonelemeit - köztük a Béke téri sporttelepet és a Hollandi úti kajak-kenu telepet -, mivel a Csepel SC Alapítvány nem tudja ellátni feladatát - folytatta a fideszes politikus, hozzátéve, hogy az önkormányzat előbb "mindenkit behülyített" a csepeli sportélet feltámasztásának ígéretével, majd egy évre rá úgy döntött: nem veszi át az alapítvány vagyonát.

Németh Szilárd közlése szerint Podolák György ezután találta meg a Cs.sziget Invest Kft.-t, amelynek képviselője arról tájékoztatta az MSZP-s politikust, hogy milliárdos fejlesztésekre készülnek Csepelen, s egyúttal készek az alapítvány támogatására.

Kevéssel később Podolák György lemondott az alapítvány elnöki tisztéről, a Cs.sziget Invest Kft. pedig a Csepel SC Alapítvány alapítói jogainak kizárólagos gyakorlója lett, majd szabálytalanul "saját embereit ültette a kuratóriumba" - ismertette Németh Szilárd.

A fideszes képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy a Csepel SC Alapítvány két legértékesebb ingatlanát 2008 februárjában a CIB Bank "8 millió euró erejéig jelzálog és vételi joggal" terhelte meg.

Azt azonban nem tudni, hogy a pénzt mire vették föl - jelentette ki Németh Szilárd, hangsúlyozva, hogy az önkormányzat hiába kért tájékoztatást, a Csepel SC Alapítvány elnöke ezt a kuratórium felhatalmazásának hiányában elutasította, mondván, hogy egy "magánalapítvány eszközeihez kapcsolódó biztosítéki rendszerekről nem szokás tájékoztatást kérni önkormányzatok részéről", illetve hogy a titokgazda banktitkát a CIB Bank Zrt. hozzájárulása nélkül nem áll módjukban megsérteni.

Németh Szilárd hozzáfűzte, "napnál világosabb", hogy a cél a csepeli sporttelepek "lenyúlása", ezért két éve népszavazást kezdeményezett annak érdekében, hogy az önkormányzat kizárólag sportcélú fejlesztéseket engedélyezzen e területeken, s a Fidesz továbbra is ragaszkodik ehhez.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását