2024. június 2. - Kármen, Anita

GKI: Működhet az EU 2020 stratégia

Az Európai Unió belső tartalmi átalakulását hivatott felgyorsítani az EU 2020 program, amelynek sikeressége elsősorban attól függ, hogy milyen, részletes programokat állítanak a kitűzött célok mögé - mondta Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke pénteken annak kapcsán, hogy az Európai Unió tagországainak vezetői csütörtökön megállapodtak a szervezet 2011-2020-as átfogó gazdaságpolitikai stratégiájáról, az EU 2020-ról.
2010. június 18. péntek 14:23 - HírExtra
Uniós források brüsszeli közlése szerint a tagországok állam- és kormányfői elfogadták a program valamennyi fő célkitűzését.

Az EU következő tízéves, átfogó gazdaságpolitikai stratégiája három, egymással összefüggő és egymást kölcsönösen erősítő szakpolitikai területre épül: az intelligens, a fenntartható, és az inkluzív - vagyis a foglalkoztatás magas szintjét biztosító - növekedésre.

Az új stratégia előrehaladását öt kiemelt célkitűzés megvalósulása alapján értékelik majd, és a tagállamok feladata lesz, hogy ezeket a célkitűzéseket lebontsák nemzeti szintű célokra. Az öt kiemelt uniós célkitűzés: a 20-64 évesek körében a jelenlegi 69 százalékról legalább 75 százalékra kell emelni a foglalkoztatási szintet, az uniós bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékát kutatásra és fejlesztésre kell fordítani, teljesíteni kell a szén-dioxid kibocsátás csökkentésére és az energiahatékonyság javítására kitűzött célokat, az iskolából kimaradók arányát 10 százalék alá kell csökkenteni, továbbá 20 millióval csökkenteni kell a szegénység kockázatának kitett lakosok számát.

Vértes András kiemelte: az EU, belső, tartalmi átalakulását kívánja felgyorsítani a programmal, míg a Stabilitási és Növekedési Paktum - amelynek modernizálásáról ugyancsak csütörtökön döntöttek - a stabilitást kívánja fenntartani. Az EU 2020 lesz a szervezet növekedési és szerkezetváltozási politikája - hangsúlyozta az elnök. 
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását