2024. június 2. - Kármen, Anita

Júniusban történik a legtöbb öngyilkosság

Sokan vetnek véget életüknek Grönlandon is, és ez a tragikus esemény júniusban a leggyakoribb - derült ki svéd kutatók vizsgálatából, amely a BMC Psychiatry szakfolyóiratban jelent meg.
2010. június 19. szombat 14:54 - HírExtra
Az öngyilkosságok száma országonként erősen változik. Ebben a szomorú statisztikában a világ legnagyobb szigete a legrosszabb statisztikájú államok közé tartozik. A svéd Karolinska Institute munkacsoportja Karin Spanning Björkstén vezetésével ennek okait tanulmányozta.
A halálozási nyilvántartásból 1968 és 2002 között emelték ki az öngyilkosságokat. A legtöbb ilyen haláleset a nyári hónapokban történt. Földrajzi különbséget is észleltek: ilyen szempontból a sziget északi területei voltak a legsúlyosabban érintettek.

A svéd munkacsoport a helyszínen is vizsgálta az öngyilkosságok halmozódásának okait. Grönland északi részére az a jellemző, hogy ott áprilistól augusztus végéig szinte soha nem megy le a Nap. Ilyen szempontból a sziget a világ egyik legvégletesebb földrajzi területe.
"Ami a napvilágot illeti, az emberi életviszonyokat illetően Grönlandon lakni rendkívül különleges" - magyarázta a vizsgálat vezetője. "Azt találtuk, hogy az öngyilkosságok általában kiemelkedően kegyetlenek és mind gyakrabban fordultak elő, ahogy a nappali időszak növekedett. Az alkohol fogyasztásban ilyen időszakos ingadozás nem volt" - tette hozzá.

A legtöbb öngyilkos fiatal ember volt és életüket 95 százalékban lövés, akasztás vagy magasból történő leugrás következtében vesztették el. A kutatók fölvetik annak lehetőségét, hogy az idegingerület átvitelében szerepet játszó szerotonin anyagcseréjét zavarja meg az állandó megvilágítás és ez fokozza az indulatosságot.

A hosszú nap miatt igen sok ott élő ember panaszkodik alvászavarra is. Ez ugyancsak hozzájárulhat a szomorú jelenséghez. "Az ilyen helyen lakóknak a fényhez kell igen jól alkalmazkodni. A hosszú világosság során szükségük van a napi életritmus kialakítására, elégséges alvással és lelki egyensúllyal" - írták a svéd kutatók.

Hangsúlyozták: a mások ellen irányuló erőszakos cselekmények, a gyilkosságok
előfordulásában nincsen olyan időszaki ingadozás, mint az öngyilkosságokban. "A fény csak egyetlen tényező ebben a bonyolult tragédiában, de vizsgálatunk azt jelzi, hogy a kettő között lehet összefüggés." 
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását