2024. május 19. - Ivó, Milán

Kína rugalmasabb árfolyampolitikát vezet be

A kínai központi bank szombaton bejelentette, hogy rugalmasabb árfolyampolitikát vezet be, de nincs szó a jüan nagyszabású felértékeléséről. Kínai vezetők korábban ígéretet tettek az árfolyamreformra, de - mind mondták - a változtatások fokozatosak lesznek.
2010. június 19. szombat 17:57 - HírExtra
jegybanki közlemény leszögezte, hogy semmi sem indokol nagy változásokat az átváltási árfolyamban, és megismételte, hogy a bank továbbra is a már bejelentett árfolyamsávon belül lebegteti a jüant. 2008 nyara óta a jüan gyakorlatilag a dollárral együtt mozog, hogy növelje a kínai gyártók versenyképességét a visszaesett kereslet közepette.

Az Egyesült Államok és más országok azóta nyomást gyakorolnak Pekingre a szerintük túlzottan leértékelt jüan árfolyamának változatása érdekében. Hu Csin-tao kínai elnöknek várhatóan állást kell foglalnia a kérdésben a fejlett és fejlődő országok (G20) június 26-27-i torontói csúcstalálkozóján.

Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója szombaton üdvözölte kínai jegybank bejelentését, amely szerinte növelni fogja mind a kínaiak jövedelmét, mint a belföldi beruházásokat. Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter a bejelentést üdvözölve a döntés "határozott megvalósítását" szorgalmazta, amely szerinte kedvezően járulna hozzá az erős és kiegyensúlyozott világgazdasági növekedéshez.

Li Tao-kuj, a kínai jegybank tanácsadója elmondta, hogy a felértékelés szerény lesz, és nem zárható ki a leértékelés sem, ha az euró árfolyama meredeken zuhanna a dollárhoz képest. A szakértő szerint a bejelentéssel egyben az Egyesült Államoknak akartak üzenni, hogy hagyjanak fel a kölcsönös egymásra mutogatással.
 
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását