2024. május 4. - Mónika, Flórián

Sopron a csillagok városa

A soproni VOLT fesztivál sztárjai hagyjanak maradandó nyomot a városban, ezt szeretné Sopron és a VOLT szervező csapata, ezért a hűség városát a "csillagok városává" nyilvánítják - közölte Lobenwein Norbert, a június 30-án kezdődő fesztivál egyik főszervezője a szombati sajtótájékoztatón.
2010. június 19. szombat 16:13 - HírExtra
Ismertetése szerint évente több világsztárt és unikális magyar előadót kérnek fel, hogy egy-egy facsemetét ajándékozzon Sopronnak. Egyúttal csillagot ábrázoló táblát is dedikálnak a hírességek, s a sztárok fellépéseire emlékeztető táblákat a tervek szerint a soproni belváros egyik kávézójába helyezik majd el.

A kezdeményezés célja, hogy néhány éven belül Sopront Európa-szerte olyan városként tartsák számon, ahol világsztárok hagynak nyomot, s ahol találkozni lehet fellépésük emlékével.
Az első facsemetét Benkő László és Molnár György "Elefánt", az Omega együttes tagjai ültették el szombaton, majd kézjegyükkel is ellátták a csillagos táblát, amelyen a dedikálás dátuma is szerepel.

Ez a projekt bizonyára hozzájárul Sopron turisztikai értékének emeléséhez - vélekedett Lobenwein Norbert. Az ötlet megvalósítására nonprofit kft.-t alapítottak a VOLT fesztivál főszervezői. A kft. működését kuratórium ellenőrzi, amelynek elnöki tisztére Szájer József európai parlamenti képviselőt kérték fel. Fodor Tamás soproni polgármester - aki tagja a kuratóriumnak - a kezdeményezés támogatásáról biztosította az alapítókat a sajtótájékoztatón.

A négynapos fesztivál programját Fülöp Zoltán, a másik főszervező ismertette. Ebből kiderült, hogy sokféle zenei műfajjal találkozhat a közönség a rock and rolltól az elektronikus tánczenéig. A nyitónap a magyar rocklegendák napja lesz: egyebek között fellép a Deák Bill Blues Band, a 30 éves Edda, exkluzív koncertet ad az Omega, amely két év múlva ünnepli fennállásának 50. születésnapját.

A nagyszínpadon számos világsztár, köztük a Massive Attack, a The Prodigy, a Kruder and Dorfmeister lép fel.

A több mint kétszáz fellépőt felvonultató program hazai résztvevői között üdvözölhetik rajongói Ákost. A Kispál és a Borz szombaton búcsúzik a soproni közönségtől is. Az együttest a "Kispál és a VOLT" című fotókiállítással várják a rendezők, a tárlat az elmúlt két évtized voltos Kispál koncertjeiről ad áttekintést.

Az idén ismét lesznek színházi előadások, gyermekműsorok és kiállítások. Színre lép egyebek között a Táp Színház és Sopronban vendégeskedik a Momentown Társulat. EfZámbó István festőművész és csapata látványstúdiót épít fel és számos használati eszközt, köztük hűtőszekrényt, mosógépet, kenyérpirítót műtárgyakká alakít a fesztivál alatt. A VOLT végére megszülető alkotásokat a művész és a fesztivál szervezői a vatera on-line aukciós oldalon árverezik el, s az ebből befolyt bevételt az árvízkárosultak javára ajánlják fel.

A VOLT fesztivál Magyarország legismertebb vidéki zenei eseménye, amelyre az idén is több tízezer vendéget várnak a hűség városába. Az elmúlt évek sikerei nyomán a soproni VOLT felkerült a nyugat-európai fesztiválok térképére.
 
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását