2024. május 18. - Erik, Alexandra

Lassan körvonalazódik a bankadó

A pénzügyi rendszer nem banki és nem biztosítói szereplőinek együttesen 30 milliárd forint "bankadót" kellene fizetniük - erről pénteken tájékoztatták az érintett szereplők képviselőit az MTI információi szerint, ami azt jelentené, a bankoktól és biztosítóktól 170 milliárdot várnak.
2010. június 22. kedd 21:53 - HírExtra
Ebből az összegből 12 milliárdot a pénzügyi vállalkozásoknak kellene fizetniük. A múlt heti találkozón a pénzügyi vállalkozások szakmai szervezeteit felkérték, tegyenek javaslatot arra, hogyan osszák fel az összeget a piaci szereplők között.

Mokrai Mihály, a Pénzügyi Vállalkozások Országos Egyesülete (PVOE) elnöke az MTI-nek azt mondta: ha kivetik a pénzügyi különadót, minden pénzügyi vállalkozás tovább fogja hárítani, mert nem tudják kigazdálkodni.

A kormány akcióterve szerint a bankokra, biztosítókra és egyéb pénzügyi cégekre "bankadót" rónának ki, ami három évig maradna érvényben. Az érintett cégeknek már az idén - a 2010-es költségvetésben tervezett 13 milliárd forint különadót is beszámítva - összesen 200 milliárd forintot kellene befizetniük az államkasszába.

A pénzügyi szféra szereplői túlzottnak tartják a kormány által rájuk kivetni tervezett elvonást; a "bankadó" sokakat veszteségbe döntene, ami miatt egyes szereplők akár ki is vonulhatnak a magyar piacról - állítják.

A pénzügyi különadót az MTI piaci körből származó információi szerint a bankokon, biztosítókon és pénzügyi vállalkozásokon kívül fizetniük kell a pénzügyi közvetítőknek, a takarékszövetkezeteknek, az alapkezelőknek, a befektetési társaságoknak, a Kelernek, a BÉT-nek és az állami szereplőknek is. A pénztárakat nem vonják be a különadó hatálya alá, mert nonprofit szervezetként az elvonás közvetlenül a pénztártagokat érintené - jelentette be nemrég a Stabilitás Pénztárszövetség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását