2024. június 3. - Klotild

Hillary Clinton: Magyarország közeli barátunk

Magyarország az Egyesült Államok közeli barátja és értékes partnere, a két ország együttműködik a globális kihívások kezelésében - mondta csütörtökön Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, miután fogadta Washingtonban magyar kollégáját.
2010. június 25. péntek 08:26 - HírExtra
Clinton tapasztalt diplomatának mondta Martonyi Jánost, üdvözölte, hogy már külügyminisztersége ilyen korai szakaszában találkozhat vele. Az amerikai diplomácia irányítója a közösen tartott sajtótájékoztatón kiemelte: Magyarország fontos NATO-szövetséges, "hálásak vagyunk a magyar népnek az afganisztáni NATO-misszióhoz nyújtott hozzájárulásért". Méltatta, hogy Magyarország elkötelezte magát az Afganisztánban állomásozó erői létszámának növelésében.

Clinton hangsúlyozta: az amerikai adminisztráció nagyra értékeli, hogy a magyar kormány elkötelezte magát a roma állampolgárok jogainak védelme mellett. Azt is méltatta, hogy Magyarország lépéseket tesz Dél-Kelet-Európa irányában, és az európai integráció erősítésére törekszik.

Martonyi János elmondta, hogy megerősítette Clintonnak Magyarország alapvető elköteleződését az atlanti szövetség iránt, amely kulcsfontosságú Magyarország biztonsága szempontjából. Ugyancsak biztosította kollégáját Magyarország nyugat-balkáni szerepvállalásának folytatását illetően. Megköszönte azt a segítséget, amelyet az Egyesült Államok nyújt Magyarországnak legégetőbb belső problémáinak, közöttük a roma integrációnak a megoldásához. Martonyi meghívta kollégáját Budapestre a Tom Lantos Intézet - egy regionális kitekintésű emberi jogi kutatóközpont - jövő tavaszi megnyitójára.

A magyar külügyminiszter egy kérdés kapcsán kifejtette: Budapest üdvözli az amerikai kormány Oroszország iránti úgynevezett reset (újraindítási) politikáját. Kifejtette, hogy Magyarország is együttműködésre törekszik Oroszországgal, azt szeretné, hogy szomszédja nyitott, megbízható és kiszámítható legyen, amellyel a kapcsolatok a kölcsönös tiszteleten és érdekeken alapulnak.

Martonyi János magyar újságíróknak tartott tájékoztatóján elmondta, hogy a találkozón szó esett Szlovákiáról is. Jelezte, hogy új helyzet lesz az új jobbközép koalíció megalakulásával; vannak olyan jelek, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy átfogó tárgyalási folyamat induljon valamennyi vitás kérdésben. "Nyilván lesznek nézeteltérések, de ezeket megpróbáljuk megoldani" - mondta. Azt is jelezte Clintonnak, hogy "messze eltúlzottnak tartjuk a korábbi szlovák kormány reakcióját az állampolgársági törvény módosításával kapcsolatban, hiszen szó sincs területi integritás sérelméről". Azt mondta, amerikai kollégája szerinte elfogadta azt, amit mondott. "Messziről úgy tűnhet, mintha valódi feszültség lenne a két ország között, (de) ilyen nincsen, vitás kérdések vannak" - mondta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását