2024. május 17. - Paszkál

Másfél milliárdot vettek el az MMKA-tól

Másfél milliárd forintos zárolást rendelt el a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) szerdán a Magyar Mozgókép Közalapítványnál.
2010. július 14. szerda 18:17 - HírExtra
A tájékoztatás szerint a NEFMI kultúráért felelős államtitkára, Szőcs Géza hivatalos levélben értesítette a MMKA-t arról, hogy a közalapítványt érintő zárolás az eddig jelzett 750 millióval szemben 1,5 milliárd forint. A zárolt összeg a közalapítvány második félévi költségvetési támogatása 60 százalékának felel meg.

A folyamatban lévő filmek ellehetetlenülésének megakadályozása és a magyar filmkultúra életben tartása érdekében az MMKA válaszlevelében kéri a NEMFI döntésének felülvizsgálatát - áll a hazai filmkultúra támogatására előirányzott állami támogatások elosztását végző szervezet közleményében.

Kőrösi Zoltán, az MMKA kuratóriumának elnöke az MTI megkeresésére elmondta: a zárolást nem előzte meg semmilyen konzultáció, és a levélben sem szerepelt indoklás.

Talán az államtitkárság nem rendelkezett elegendő ismerettel a közalapítvány helyzetéről, és azt hitték, hogy az idei 5,1 milliárdos költségvetésből veszik el a zárolt összeget - jegyezte meg a filmes szervezet elnöke.

Beszámolója szerint az MMKA adósságállományának fenntartása évi 1 milliárd forintot visz el, hasonló összeget kell a nem filmkészítési feladatok ellátására (például az artmozi-hálózat támogatása, a nemzetközi tagdíjak, a Magyar Mozgókép Mestereinek járó tiszteletdíj utalása) fordítani. A működési költségek levonása után éves szinten valamivel több mint 2,5 milliárd forint marad, ennek második félévi részéből zárol most a NEFMI másfél milliárdot.

Ha ilyen mértékű zárolás lépne életbe, a közalapítványra háruló kamatterhek nagyobbak lennének, mint amennyi pénz az MMKA kasszájában maradna, ami csődeljárásokhoz vezetne - fogalmazott a várható következményekről a közalapítvány vezetője, hozzátéve: ez a döntés "a magyar filmes szakma megszüntetése" lenne.

Kőrösi Zoltán szerint a csődeljárások nem az MMKA-t számolnák fel, hanem a hiteleket megkötő filmesek egzisztenciáját: a helyzet többé-kevésbé minden olyan filmest érintene, aki az elmúlt hét-nyolc évben forgatott Magyarországon.

A közalapítvány 7,9 milliárdos kötelezettségállományból 6,5 milliárdot tesznek ki a bankhitelek. Ezek úgy jöttek létre, hogy az MMKA pályázatain megnyert összegeket a filmkészítők - mivel a közalapítvány kasszájában nem volt meg ez a pénz - a megkötött támogatási szerződéssel kereskedelmi bankoknál vették fel hitelként - idézte fel Kőrösi Zoltán.

Mint hozzátette, ha elindul a hitelállomány "bedőlése", az sok-sok filmes egyéni egzisztenciájának felszámolását jelenti, még akkor is, ha pereket indítanak az MMKA ellen, és két-három év múlva megnyerik ezeket.

Kőrösi Zoltán elmondta: jelenleg nyolc film van készülőben, ebből hármat leforgattak, három éppen forgatás alatt áll, kettő pedig a közeljövőben indulna el. A zárolás esetén ezeknek mind lehetetlenné válik a finanszírozása, a filmek tehát forgatás közben vagy az utómunkák alatt fognak leállni.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkársága az MTI megkeresésére későbbre ígért reagálást.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását