2024. május 18. - Erik, Alexandra

Vihar okozta a torony robbanását?

A három héttel ezelőtti viharos időjárás is hozzájárulhatott a fehérgyarmati víztorony szétszakadásához - közölte Tilki Attila.
2010. július 14. szerda 18:57 - HírExtra
Az eddigi egyeztetések alapján az önkormányzat egy új, kisebb kapacitású víztorony építésében gondolkodik, amelyet mindenképpen a város külterületén létesítenek - mondta a polgármester. Tilki Attila közlése szerint ehhez a helyi vízügyi szervezet segítségét kérte a szatmári város vezetése.

A víztorony szétszakadásának lehetséges okairól a polgármester elmondta: elképzelhető, hogy a három héttel ezelőtti vihar és erős szél olyan hatást gyakorolt a toronyra, hogy az abban lévő csaknem 700 köbméter víz nyomása a lemezvarratoknál szétszakította a tornyot. Sok a találgatás, de a metángáz-robbanást egyre több szakértő zárja ki - tette hozzá.

Tilki Attila tájékoztatása szerint jelenleg - jelentős többletköltséggel - szivattyúkkal oldják meg a vízszolgáltatást Fehérgyarmaton és három másik településen. Várhatóan csütörtökön érkezik meg Budapestről az az aggregátor, amely áramkimaradás estére biztosítja a vizet az érintett 11 ezer ember számára. Mint azt a polgármester elmondta, a városban locsolási tilalmat rendelt el a védelmi bizottság; az ideiglenes szivattyús megoldással pedig addig működtetik a rendszert, ameddig fel nem épül az új víztorony, ami hónapokig is eltarthat.

Az új hidroglóbuszt egyelőre nem tudni, miből építi fel a város: Fehérgyarmatnak saját forrása nincs erre, de a város vezetője abban bízik, hogy lehet majd uniós pályázati lehetőséget találni. Tilki Attila hozzátette: az új víztorony megépítéséről várhatóan a jövő héten hoz döntést az önkormányzat képviselő-testülete.

Az életveszélyessé vált tornyot és környékét a rendőrök lezárták, senkit sem engednek a közelébe - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. A víztorony mellett lévő futballpálya területének egy részét beborítják a lemezdarabok, a leszakadt vezetékek. A lezúduló, óriási tömegű víz erejére jellemző, hogy egy fasort is elmosott, valamint felszakította az aszfaltot, amelyből több darabot egy környékbeli ház kerítéséhez vágott. A hidroglóbuszról lelógó vasszerkezet-darabok nagy részét már eltávolították, a munkálatok a talapzat eldöntésével folytatódnak majd. Az áramszolgáltató szakemberei jelenleg is dolgoznak a kidöntött oszlopok és az elektromos vezetékek helyreállításán.
Somogyi László, az eset kivizsgálására létrehozott szakértői bizottság tagja, a Goodnet Internetszolgáltató Kft. munkatársa az MTI tudósítójának elmondta: a torony teteje megsemmisült, az azon lévő mikrohullámú internetszolgáltató antennákat is beleértve.

Emiatt öt környező településen nem volt kedden internetszolgáltatás, ezek közül három községet - Nábrádot, Panyolát és Kérsemjént - szerdán vissza tudják kapcsolni a szolgáltatásba.

Somogyi László hozzátette: a torony újjáépítése hónapokat vehet igénybe, s körülbelül 100 millió forintba kerülne. Az internetszolgáltató kára ehhez képest viszonylag csekély, mintegy egymillió forintra becsülhető.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását