2024. május 14. - Bonifác

Jobbik, Orbán, gárdaügy

A Jobbik parlamenti képviselői csütörtökön kulturált hangvételű beszélgetést folytattak Orbán Viktor miniszterelnökkel, amelyen azonban a "gárdaügyben nem sikerült zöld ágra vergődnie" a feleknek - mondta a Jobbik elnöke a megbeszélést követő sajtótájékoztatón.
2010. július 15. csütörtök 16:00 - HírExtra
Vona Gábor hangsúlyozta: a kormányfő meghívásával azt szerették volna elérni, hogy a politika képes legyen megoldást, kompromisszumot találni ebben a "több ezer ember életét meghatározó" kérdésben.

A Jobbik célja, hogy "dekriminalizálják" a gárda ügyét, így a gárdisták végre nyugodtan élhessenek politikai szabadságjogaikkal, azonban ennek garantálására Orbán Viktor semmilyen fogadókészséget sem mutatott - fejtette ki a politikus.

Orbán Viktor a Jobbik frakciójának felkeresésével elfogadta a 855 ezer ember szavazata által parlamentbe került pártot, így a jövőben mindenki számára egyértelmű lesz, hogy a Jobbik "kihagyhatatlan" szereplője a magyar közéletnek - összegzett a pártelnök.

Vona Gábor ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a gárda kérdése ettől függetlenül továbbra is "komoly konfliktustéma" lesz a Jobbik és a kormány között.

A képviselő emellett arról is beszélt, hogy a hatalom a kormányváltás ellenére továbbra is "jogi úton próbálja elfojtani" a Magyar Gárda által felvetett társadalmi problémákat, amely így meglátása szerint biztosan "visszahullik" majd a kabinetre.

Vona Gábor kiemelte továbbá, hogy a kormánynak - a Jobbikkal ellentétben - egyelőre nincs kialakult álláspontja a politikusi álláshalmozás, vagyis például az egyidejű országgyűlési és önkormányzati tisztségviselés betiltásáról.

Kiemelte: a Jobbik a megbeszélés során elfogadhatatlan választ kapott a kormányfőtől Magyarország Izraelhez fűződő viszonyáról. Orbán Viktor azt mondta, hogy Magyarország Izrael-politikája megegyezik az Európai Unióéval, míg a Jobbik szerint hazánk ebben a kérdésben nincs azonos helyzetben a többi tagállammal - fűzte hozzá.

Vona Gábor szerint a fentiekkel ellentétben egyetértés mutatkozott közöttük abban, hogy Magyarország legsúlyosabb problémája a népességfogyás, amelynek visszafordítása minden pártpolitikai érdeket felülír.

A megbeszélésen a Jobbik egy a "cigány-magyar együttélés feltárására" szolgáló eseti bizottság felállítását is szorgalmazta a kormányfőnél. A Jobbik vezetőjének tájékoztatása szerint Orbán Viktor az Országgyűlésre bízta a testület felállítását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását