2024. május 11. - Ferenc

A kormány behajtja a pénzét

Bevasalja a kormány az FHB Jelzálogbanktól az állami tőke használatának díját, ennek jogi alapját a Stabilitási törvény módosításával kívánja megteremteni.
2010. július 16. péntek 19:44 - HírExtra
 Az állami szerepvállalás egy évre számítva több mint 3 milliárd forintjába kerül a banknak az MTI számításai szerint. A kormány módosítani kívánja a Stabilitási törvényt annak érdekében, hogy hozzájusson annak a 30 milliárd forintnak a használati díjához, amit tavaly tőkeemelés formájában bocsátott a bank rendelkezésére.
 
Miután ugyanis az FHB még az osztalékról döntő közgyűlés előtt visszavásárolta a részvényeket, az osztalékban meghatározott használati díj beszedése ellehetetlenült. Az erre vonatkozó javaslatot az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról szóló törvénycsomag részeként nyújtotta be a nemzetgazdasági miniszter a parlamentnek.

Az állam 2009 tavaszán hajtott végre névértéken 4,615 milliárd, árfolyamértéken 30 milliárd forintos tőkeemelést az FHB-ban. A tőkeemeléshez a jogi keretet a 2008 decemberében elfogadott Stabilizációs törvény biztosította. Az állami szerepvállalás a válság közepette egyfajta bizalomerősítő lépés volt, azt a célt szolgálta, hogy az FHB, amely mögött nem állt nagy nemzetközi szakmai befektető, ne kerüljön versenyhátrányba a hazai piacon.

Az FHB 2009-ben 7,048 milliárd forint adózott nyereséget ért el a nemzetközi számviteli beszámolási standardok (IFRS) szerinti konszolidált adatok alapján, a magyar számviteli törvény szerint pedig 6,544 milliárd forintot. Az FHB papírjai a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában forognak, a pénteki kereskedést 1.155 forinton zárták. Az elmúlt 52 hétben a részvény legalacsonyabb árfolyama 717 forint, a legmagasabb 1.550 forint volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását