2024. június 3. - Klotild

Tusványoson csak száll a szó

Az erős regionális öntudat javíthatja a Székelyföld gazdasági növekedését - hangzott el a Székelyföld önkormányzatáról tartott, városi és megyei vezetőkkel folytatott beszélgetésen, a 21. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban.
2010. július 23. péntek 18:10 - HírExtra
Elhangzott: a székely termékek közös reklámozása és piacra juttatása segíthet megerősíteni a székely családi gazdaságokat, és megakadályozhatja a kisfalvak elnéptelenedését. "A székely életforma legyen divatos" - mondta Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke.

Székelyföld erősödése szempontjából fontosnak nevezte az erdélyi magyarság szempontjából szórványvidéknek számító megyék magyar szervezeteivel való együttműködést, amelybe magyarországi megyék is bekapcsolódhatnak.

Szerinte a turizmus fejlesztése nem csak a Székelyföld számára fontos, mert abba a szórványvidékeket is be lehet kapcsolni, például az iskolák, települések és egyházak cserekapcsolatainak erősítésével. Az önkormányzatiság erősítése érdekében szerinte a meglévő törvényi keretek teljes mértékű kihasználására kell törekedni, eközben bővíteni kell az önkormányzati jogokat.

Tamás Sándor, Kovászna megye tanácsának elnöke szerint az európai példák alapján kijelenthető: az erős regionális öntudat egyértelműen hat a gazdasági fejlődésre. A székelyföldi fejlesztési lehetőségekről szólva példaként említette a népi fürdők újjáépítésének akcióját, amely a román kormány pénzügyi támogatásával már elindult.

Szerinte a meglévő önkormányzati jogokat csorbítja a közszolgáltatások magánkézbe adása. A Kovászna megyei hulladékgazdálkodás Barót kivételével a települési önkormányzatok kezelésében van, Baróton viszont háromszor drágább a lakosság számára a hulladékszállítási díj, mint a megye többi településén - mondta Tamás Sándor.

Bunta Levente, Székelyudvarhely polgármestere szerint fontos, hogy a meglévő önkormányzati jogokat a települések megfelelő számú és képzettségű szakembergárdával lássák el, akik szakmai koordinálást és segítségnyújtást végeznek. Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy "el kell venni a hatásköröket Bukaresttől, decentralizálni kell".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását