2024. május 9. - Gergely

35 évet kapott a háborús bűnös

Phnompenben 35 évi börtönbüntetésre ítélte az ENSZ által támogatott törvényszék a vörös khmerek egyik hírhedt börtönének egykori parancsnokát háborús és emberiesség elleni bűnökért. A 68 éves Kaing Guek Eav a Pol Pot vezett maoista vörös khmerek 1975-től 1979-ig tartó kambodzsai rémuralma alatt a hírhedt S-21 jelű, lényegében kínzóközpontként működő phnompeni börtön parancsnoka volt
2010. július 26. hétfő 09:55 - HírExtra
A titkos Toul Sleng börtönben a vörös khmerek legveszélyesebb ellenségeiket gyűjtötték be. Csaknem 14 ezer embert öltek meg itt. Az őrök fémrudakkal ütötték a foglyokat, elektromos áramot vezettek a testükbe, megerőszakolták és csaknem halálra éheztették őket, egyes foglyokat pedig arra kényszerítettek, hogy megegyék saját ürüléküket.

Az ügyészség szerint Duch börtönparancsnokként széles körű döntési szabadságot élvezett, és semmit sem tett azért, hogy leállítsa a foglyok kínzását. Duch viszont azzal mentegetőzött, hogy felettesei parancsára cselekedett. Hozzáfűzte, gyötrelmes bűnbánat kínozza. Az ellene hozott ítélet kihirdetését rezzenéstelen arccal hallgatta végig.

A Duch elleni bírósági eljárást rendkívül nagy érdeklődés kísérte Kambodzsában. A televízió élő adásban sugározta az ítélet kihirdetését. A volt börtönparancsnokot 1999-ben tartóztatták le. Ő a még életben lévő vörös khmer vezetők közül az első, akit bíróság elé állítottak, és elítéltek. Rajta kívül még az egykori kegyetlen rendszer négy kulcsfigurája várja, hogy ítélkezzenek fölötte.

A Kína által támogatott, szélsőséges, maoista vörös khmerek, miután elűzték a vietnami háborút támogató, Amerika-barát Lon Nol-kormányzatot, "forradalmi" ideológia nevében terrorrendszert vezettek be. A lakosság egynegyede esett a népirtás áldozatául, 1,7 millió embert gyilkoltak meg, gyakorlatilag kiirtották az értelmiséget, elnéptelenítették a városokat, és a lakosság nagy részével kényszermunkát végeztettek. A Pol Pot vezette diktatúrának a vietnami hadsereg vetett véget 1979. január 7-én.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását