2024. május 19. - Ivó, Milán

3D-ben nézték a csillagrobbanást

Először figyelhették meg három dimenzióban egy hatalmas csillagrobbanás magját a csillagászok.
2010. augusztus 4. szerda 18:48 - HírExtra
Az 1987A jelű szupernóva anyaga óránként százmillió kilométeres sebességgel terjed - adta hírül az Európai Déli Obszervatórium (ESO) Garchingban. Ez a fénysebesség tizede, és egy utasszállító repülőgép sebességének százezerszerese.

De még ilyen gyorsaság mellett is tíz évre van szüksége a csillag anyagának, hogy elérje a csillag "haldoklása" közben kibocsátott gázokból és porból kialakult körgyűrűt. A csillag már a végső robbanást megelőzően felhőket enged ki magából, amelyek aztán füstkarikákhoz hasonló módon terjednek a világűrben - mondta el a projektben résztvevő Carolin Liefke.

A szupernóva olyan csillag, amelynek fényessége a csillagfejlődés végén bekövetkező robbanás során napokig-hetekig felülmúlja az őt tartalmazó galaxis összfényességét, tömegéből pedig sokat veszít.

Karina Kjaerm, a kutatócsoport vezetője szerint a háromdimenziós vizsgálatok segítségével az eddigi feltételezésekkel ellentétben kiderítették, hogy az 1987A anyaga nem egyenletesen terjed, hanem egyes irányokba gyorsabban és erőteljesebben.

Az említett égitestet 1987-ben fedezték fel, és az ESO szerint ez volt az első, amely 383 éve először látható szabad szemmel is a Földről. A robbanás a Nagy Magellán-felhőben, a Tejútrendszert kísérő egyik törpegalaxisban történt.

Az újonnan megszerzett információk az ESO nagyon nagy teleszkópjának (VLT - Very Large Telescope) köszönhetőek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását