2024. május 6. - Ivett, Frida

Táralt nyílik Győrött

Az 1992-ben New Yorkban elhunyt Domján József festő- és grafikusművész munkáiból nyílik kiállítás csütörtökön Győrött, a Városi Művészeti Múzeumnak otthont adó Esterházy-palotában.
2010. augusztus 4. szerda 19:59 - HírExtra
A kiállítás a fametszetek mesterének valamennyi alkotói korszakát bemutatja - mondta el Grászli Bernadett múzeumigazgató az MTI-nek szerdán.

Az érdeklődők megismerhetik a művész legkorábbi időszakából, az 1930-as évekből származó szürrealista pasztellképeit. Ezek az alkotások a képzőművészetet kedvelő közönség előtt jobbára ismeretlenek voltak, ezért is kapta a kiállítás Az ismeretlen Domján József címet - közölte a szakember.

A tárlat a később készült absztrakt és az ötvenes évek kultúrpolitikája által megkövetelt szocreál kompozíciókat is bemutatja. A továbbiakban felvonultatja a művész munkásságának legismertebb részét képviselő fekete-fehér és színes fametszeteket, amelyek formavilágát a magyar népművészet ihlette.

A kiállítás egyik kuriózuma az Egyesült Államokból Győrbe érkezett madaras falikárpit, amely a művész egyik színes fametszete alapján Belgiumban készült.

Domján József 1956-ban távozott Magyarországról, munkásságát az Egyesült Államokban folytatta. Elismertségre tett szert a tengeren túl, művei megtalálhatók ottani köz- és magángyűjteményekben.
A szeptember közepéig látogatható győri kiállítás anyagát a Magyar Nemzeti Galériától, a Sárospataki Képtártól és néhány magángyűjtőtől kölcsönözte a győri múzeum.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását