2024. május 17. - Paszkál

Demokrata Kör: Mi nem aláírásgyűjtő aktivistákat toborzunk

Megalakult az első Demokrata Kör. Az elképzelés szerint lesz belőle több is, és olyan klubként fognak funkcionálni, ahol a demokráciát féltő állampolgárok összeülhetnek eszmét cserélni. Mesterházy üdvözli.
2010. augusztus 5. csütörtök 11:05 - Gyülvészi András
Az első Demokrata Kört tíz fő alapította. Van köztük pártpolitikus, civil, nyugdíjas és fiatal is. Hogy miért van szükség Demokrata Körökre, és mennyire fognak különbözni a már létező Polgári Köröktől?

Megkérdeztük az első Demokrata Kör alapítóját és szóvivőjét, Őrsi Gergelyt.

Egyáltalán mik lesznek a Demokrata Körök, milyen céllal jönnek létre?

Ezeket a köröket leginkább a klub szóval lehet leírni. A kormányzás elmúlt hatvan napjának tapasztalatai alapján merült föl a körök életre hívásának ötlete, hiszen nyilvánvalóvá vált, hogy a demokráciát, ha nem is lábbal, de tiporják. Minden olyan embert várunk a tagságunkba, aki a demokráciáért, a fejlődő Magyarországért szeretne tenni.

Lesz rá igény
Az MSZP úgy látja, hogy ilyen kezdeményezésekre egyre több helyen van és lesz igény, hiszen a demokrácia elvei, értékei, rendje az utóbbi 60 napban jelentős mértékben sérültek. Nem hagyhatjuk, hogy olyan generáció nőjön föl a Fidesz-KDNP kormány regnálása alatt, melynek torz képe alakul ki a demokráciáról. Ezért az MSZP és elnöke arra ösztönzi tagságát és minden józan gondolkodású civil szervezetet, szakszervezeteket, magánszemélyeket, hogy támogassák a Demokrata Körök létrejöttét. (mszp.hu)
Hogyan léphet be valaki egy ilyen körbe, és ha belépett, milyen módon tehet a demokráciáért?

Ha egy a demokráciát féltő és a normális Magyarországért tenni vágyó polgár megkeres minket, akkor arra számíthat, hogy hasonszőrű emberekkel fog találkozni. A körökben összejövünk, leülünk, közösen gondolkodunk, és általános illetve szakpolitikai kérdésekről beszélgetünk.

A leendő tagok találkozhatnak akár ismertebb szocialista politikusokkal is?

Természetesen. A szocialista párttagság nem feltétele a körökben való részvételnek, de nem is kizáró ok, hiszen egyik fő elvünk éppen a nyitottság. Így minden hazájáért aggódó és hazájáért tenni vágyó embert várunk kortól, nemtől és vallástól függetlenül.

Mennyire fognak különbözni a már megalakult és leendő klubok a polgári köröktől?

Egyetlen közös vonás van a kettőben, méghozzá a "kör" utótag. Mi elsősorban annak ellenében jöttünk létre, amit a Fidesz polgári körei eredményeztek. Másrészt mi nem a saját pártszerkezetünket szeretnénk felfrissíteni, ahogy azt a Fidesz tette egy vereség után, mi nem aláírásgyűjtő és tüntető aktivistákat szeretnénk toborozni, akiket az anyapárt marionett bábúként mozgat, hanem konstruktív indítványokat szeretnénk megfogalmazni, és olyan konstruktív gondoltakkal a nyilvánosság elé állni, amit minden hazáját féltő ember megfontol.

A köröktől milyen hatást várnak? Új szavazók szerzését is lehetségesnek tartják, vagy inkább arra szolgálnak, hogy a még meglévő szimpatizánsokat a párt közelében tartsák?

Mi nem szavazókban, hanem emberekben, állampolgárokban gondolkozunk, akik a demokráciát féltik és nem a saját pártjuk népszerűségét.

Természetesen szeretnénk, ha a baloldal visszatalálna az emberekhez, és ennek lehet ez egy mozgató rugója, de a körök önmagukban erre semmiképpen nem elegendőek. Mindössze egy lába lehet ez a kezdeményezés a társadalmi megújulásnak.

Mennyire áll az MSZP a kezdeményezés mögött?

Egyelőre a szervezeti és strukturális kérdéseken még nem gondolkoztunk, bár a Szocialista Párt üdvözölte a kezdeményezést. Hogy milyen infrastruktúrára lesz szükség, még nem körvonalazódott. Most minél több támogatót és tagot szeretnénk megnyerni, a technikai részletek megvitatására később kerül sor.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

helix
2010. augusztus 5. 13:26
Akkor ez egy olyan hely lesz, ahol komcsi nyugdíjasok megbeszélhetik, hogy mennyire utálják Orbánt és a fideszt?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását