2024. május 18. - Erik, Alexandra

Vihar: káosz, eső, orkán

Budapesten öt forgalmas csomópontban is rendőröknek kellett irányítaniuk a forgalmat, amiatt hogy a pénteki zivatarok következtében nem működtek a közlekedési lámpák - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese az MTI-vel.
2010. augusztus 6. péntek 17:24 - HírExtra
Tóth Eszter elmondta, hogy nem sokkal 16.00 óra után már mindegyik kereszteződésben működnek a közlekedési lámpák. Az érintett útvonalakon nincsenek és korábban sem voltak nagyobb dugók, de szükség volt arra, hogy a rendőrök irányítsák a forgalmat - tette hozzá.

A közlekedési lámpák helyreállításáig rendőri karjelzéssel irányították az autósokat: a Gyáli út és a Könyves Kálmán körút kereszteződésében, az Üllői út és a Könyves Kálmán körút kereszteződésében, az Oktogonnál, a Kálvin téren, valamint a Fogarasi és a Kerepesi út kereszteződésében.

Vidéken

Elérte a vihar Borsod-Abaúj-Zemplént, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságot elsősorban fakidőlések, vezetékszakadások miatt hívják - mondta az igazgatóság vezetője péntek délután az MTI-nek.

Lipták Attila közölte: a riasztások folyamatosan érkeznek, leginkább Miskolc, Mályi, Hernádszentandrás, Tiszaújváros és Onga térségéből.

Bódi Zoltán, a miskolci tűzoltóság sajtóreferense az MTI-nek azt mondta: számolni sem tudják a hívásokat. Elsősorban a Soltész Nagy Kálmán út és a Tiszai pályaudvar környékéről jeleztek viharkárokat.

Felsőzsolca, Szerencs és Tiszaújváros térségében szintén károkat okoz a zivatar. A viharos szél Miskolcon és környékén fákat csavart ki, leszakította a felső vezetékeket.

Munkában a tűzoltók

Péntek délután fél 5-ig összesen 317-szer riasztották a tűzoltókat a vihar miatt országszerte - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-vel.

A legtöbb riasztás Komárom-Esztergom megyéből és Budapestről érkezett. Főként vízszivattyúzásokhoz és fakidőlésekhez hívták ki a tűzoltókat.

Vihar csapott le az ország két régiójára, ezen belül Budapestre és a Balaton térségére péntek reggel, de a nap folyamán többfelé kialakulhatnak heves zivatarok, akár orkán erejű széllel.
A heves zivatarok miatt kora délután kiadták a piros riasztást az észak-alföldi régióra, de azóta visszavonták.

Estig több mint félszázszor vonultak ki a megyei katasztrófavédelem és a tűzoltóság munkatársai a péntek délutáni vihar miatt Borsod-Abaúj-Zemplénben. Nagyon sok a fakidőlés, az épületkár; a szél tetőket bontott meg, kéményeket döntött le - mondta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője az MTI-nek.

Sok az épületkár

Lipták Attila közölte: nagyon sok a riasztás a megyéből, elsősorban Tiszaújváros, Encs és Szerencs térségéből, eddig jóval ötven fölött van a kivonulások száma, és ebben a számban nincsenek benne a helyi tűzoltóságok riasztásai.

Hozzátette: annyi a káreset, hogy a tűzoltóknak, a katasztrófavédelmi szakembereknek már rangsorolniuk kell a vonulások között, a legfontosabb az életveszély-elhárítás.
Megjegyezte: egy-egy ilyen időjárási esemény bizonyítja, nagyon fontos, hogy a települések felkészüljenek ezekre a körülményekre, az önmentő képesség fokozására.

Bódi Zoltán, a miskolci tűzoltóság sajtóreferense azt mondta: négyen fogadják a hívásokat a tűzoltóság ügyeletén, eddig mintegy nyolcvan vonulásuk volt, és ez a szám folyamatosan nő. Károkat okozott a zivatar Felsőzsolca, Onga, Szikszó környékén. Miskolcról most már kevesebb a hívás.

Több helyen szünetel az áramszolgáltatás, elsősorban Felsőzsolcán, ahol fák dőltek a vezetékekre, de más településről is érkezett hasonló bejelentés.

A helyi meteorológiai szolgálat munkatársa azt mondta, egyelőre elvonult a megye felől a viharzóna.
Forrás: MTI/HirExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását