2024. május 6. - Ivett, Frida

Magyar kooprodukciós film is szerepel a filmfesztiválon

Jerzy Skolimowski lengyel filmrendező lengyel-ír-novég-magyar koprodukcióban készült Essential Killing című alkotása is bekerült a szeptemberi 67. velencei nemzetközi filmfesztivál versenyprogramjába - jelentették be hétfőn a szervezők.
2010. augusztus 9. hétfő 21:19 - HírExtra
A Skopia Film produkciójában készült provokatív thriller főszerepeit Vincent Gallo és Emmanuelle Seigner, utóbbi Roman Polanski felesége alakítják. A szinte teljesen dialógusok nélkül pergő film egy afgán férfiról szól (Gallo), aki Kabulban amerikai fogságba esik, majd egy meg nem nevezett európai országba szállítják. Sikerül ugyan megszöknie, de a télihidegben bolyongva rákényszerül, hogy a túlélése érdekében bárkivel végezzen, aki az útjába kerül.

A forgatókönyvet Skolimowski és Ewa Piaskowska jegyzi. A film lengyel, ír és norvég partnereihez a magyar Mythberg Films produkciós cég csatlakozott. A budapesti Mythberg Films játék- és televíziós filmeket gyárt. Korábbi munkáik között szerepel Gothár Péter Passzport és Magyar szépség című filmje, valamint Jancsó Miklós Oda az igazság! című történelmi drámája is. A magyar produkciókon kívül koprodukciós vállalkozásokban is részt vesznek.

Jerzy Skolimowski több alkalommal is szerepelt munkáival a velencei filmfesztiválon. 2001-ben a filmmustra nemzetközi zsűrijébe is meghívták. Le départ című filmjéért 1967-ben elnyerte a Berlinale Arany Medve-díját. Az 1982-es A nagy gázsi című fekete komédiáért pedig Cannes-ban kapta meg a legjobb forgatókönyv Arany Pálmáját. Két éve Négy éjszaka Annával című filmjével aratott sikert Cannes-ban.

A szeptember 1. és 11. között megrendezésre kerülő velencei filmfesztiválon 24 versenyfilm indul az Arany Oroszlán-díjért. A fesztivál négy hivatalos versenyszekciójában összesen 84 filmet vetítenek le, ebből 80 világpremier lesz.

A fesztivál honlapján megjelent statisztika szerint a mustra programját 102 ország 4251 alkotásából válogatták össze a szervezők. A megmérettetésre jelentkező produkciók között 2395 játékfilm volt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását