2024. május 19. - Ivó, Milán

OVB: Figyelni kell a bírósági nyilvántartást a jelölőszervezetek listájánál

Az Országos Választási Bizottság (OVB) csak a társadalmi szervezetek bírósági nyilvántartásából származó kivonatot veheti figyelembe a jelölőszervezetek nyilvántartásba vételénél - hangzott el a testület pénteki, budapesti ülésén.
2010. augusztus 13. péntek 18:32 - HírExtra
Az OVB-hez Makay Zsolt, a MDF elnöke fordult azzal a kérdéssel, hogy amennyiben egy adott társadalmi szervezetnél (pártnál) vezetőváltás történt, és ezt a bírósági nyilvántartásban még nem vezették át (vagyis nem lett jogerős az új képviselő személye), ki jogosult képviselni a szervezetet a választási eljárásban.

Az MDF elnöke arra is kíváncsi volt, hogy az elnök akadályoztatása esetén bejelentheti-e a szervezet választási szervnél az a személy, akit a szervezet alapszabályában, eljárási rendjében megszabott módon általános helyettesként választottak meg?

Az OVB pénteki ülésén úgy döntött, levélben tájékoztatja Makay Zsoltot: a testület álláspontja szerint csak a bírósági kivonatban szereplő vezető tisztségviselőt tudják elfogadni autentikus személyként.

A választási eljárásról szóló törvény szerint azt a jelölőszervezetet, amely jelöltet vagy listát kíván állítani, a társadalmi szervezetek bírósági nyilvántartásából a választás kitűzését követően kiállított kivonat csatolásával kell bejelenteni.

Az OVB pénteki ülésén nyilvántartásba vette a Szabad Demokraták Szövetsége - a Magyar Liberális Pártot, a szervezet itt már a gyakorlatban szembesült a kérdéssel. Az SZDSZ nyilvántartásba vételi kérelmét a Retkes Attila által augusztus 11-én meghatározott személy nyújtotta be.

Az SZDSZ által a bírósági nyilvántartásból benyújtott kivonatban - amelyet augusztus 11-én állított ki a Fővárosi Bíróság - még az szerepel, hogy a társadalmi szervezet képviselője Retkes Attila. Retkes Attila azonban május 29-én mondott le úgy, hogy posztján június 26-ig, a tisztújító küldöttgyűlésig "kvázi ügyvezetőként" a helyén marad. Az SZDSZ küldöttgyűlése azonban nem választott új elnököt Retkes Attila helyére, hanem egy öttagú ügyvivői testületet választott a párt vezetésére.

Az SZDSZ honlapján azonban az szerepel, hogy a párt országos ügyvivő testülete július 16-án ügyvezető elnököt és alelnököt választott, az öttagú testület élére 2011 július 16-ig ügyvezető elnöknek Szabadai Viktort, ügyvezető alelnöknek pedig Varga Győzőt választották. Ám ezt a változást a Fővárosi Bíróság még nem "vezette át" a nyilvántartásban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását