2024. május 17. - Paszkál

Nem az előző kormány hibája az illegális szociális otthonok léte

Korózs Lajos szerint nem hibáztatható az előző kormány az engedély nélkül működő szociális otthonok miatt, hiszen visszaélésekre mindig is volt példa.
2010. augusztus 14. szombat 19:30 - HírExtra
Az MSZP elnökségi tagja, az előző kormány szociális államtitkára az MTI-nek elmondta: igaz ugyan, hogy a gazdasági válság miatt a Bajnai-kormány befagyasztotta az állami normatívákat, de hangsúlyozta: ez senkit nem jogosít fel arra, hogy illegálisan működtessen intézményeket. Hozzátette azt is: a feltárt esetek is azt bizonyítják, hogy az előző kormány által működtetett ellenőrző rendszer jól működik.

Az ellenzéki politikus a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma szociális, család-, és ifjúságügyért felelős helyettes államtitkárának szombati kijelentésére reagált. Nyitrai Imre, az MTV szombat reggeli műsorában azt mondta: az előző kormány négy-öt év alatt hihetetlen mennyiségű pénzt vont ki a szociális szolgáltatások támogatásából és emiatt váltak tömegessé az engedély nélkül szociális szolgáltatásokat nyújtó intézmények.

Korózs Lajos szerint a problémát árnyaltabban kellene megközelíteni. Felhívta a figyelmet: nem mindegy, hogy egy intézménynek azért nincs működési engedélye, mert eleve "gazemberségnek" indult, vagy azért nincs, mert az ideiglenes működési engedély birtokában megkezdte ugyan tevékenységét, a végső engedélyt azonban valamilyen ok miatt mégsem kapta meg. A "gazemberségen" alapuló intézményműködtetést meg kell szüntetni, azt fel kell számolni, az ellen határozottan fel kell lépni - mondta.

Figyelmeztetett azonban arra is: az intézmények bezárásával az önkormányzatoknak, vagy az államnak kell gondoskodni az ott lévő idősekről. Úgy vélte, ezért lehetnek olyan esetek, amikor a felszámolás helyett jobb megoldás legálissá tenni a vállalkozást.

Korózs Lajos szerint sokszor félreértésre ad okot az idősotthon, vagy nyugdíjasház elnevezés is, gyakran ugyanis az azonos név ellenére sem jelentik ugyanazt a szolgáltatást. Ezért úgy vélte, hogy törvényben kellene szabályozni az elnevezés használatát is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását