2024. június 2. - Kármen, Anita

Folytatódik a fóti polgármester pere

Megtagadta a Fővárosi Ítélőtábla a Pest Megyei Bíróság kizárását a fóti polgármester városvezetői alkalmasságával összefüggő perből, így az ügyben továbbra is a megyei bíróság jár el – közölte a közigazgatási kollégium helyettes vezetője kedden az MTI-vel.
2010. augusztus 17. kedd 20:04 - HírExtra
Cséplő Beatrix az ítélőtábla döntését értelmezve elmondta, hogy a határozat szerint Mádly Zsolt polgármester alaptalanul illette elfogultsággal a Pest Megyei Bíróságot. Mivel nem bizonyosodott be, hogy a bíróság egyes tagjai, illetve a bírói testület egésze elfogult lenne, Mádly Zsolt peres ügye ott folytatódhat, ahol elkezdődött: a Pest Megyei Bíróságon. A legközelebbi tárgyalást már ki is tűzték augusztus 30-ára - tette hozzá a kollégium helyettes vezetője.

Mádly Zsolt (Fidesz-KDNP) a legutóbbi, május 5-ére kitűzött tárgyalás előtt egy nappal kérte a megyei bíróság teljes kizárását az eljárásból, így a tárgyalás elmaradt. Mádly az MTI megkeresésére másnap azzal indokolta a lépést, hogy szerinte a Pest megyei bírói kar alkalmatlan a tisztségéből való esetleges felfüggesztéssel kapcsolatos döntés meghozatalára.

Érvként hozta fel egyebek mellett: a Pest Megyei Bíróság 2003-ban példátlan módon megszüntette egy veresegyházi jobboldali képviselő jogviszonyát, majd 2008-ban a korábbi fideszes fóti polgármestert (Szent-Iványi Gézát) is eltávolította posztjáról, így ettől a bíróságtól most sem várható elfogulatlan döntés. Egyébként mindkét ítéletet hatályon kívül helyezte a Legfelsőbb Bíróság - emelte ki akkor Fót város jelenlegi vezetője.

A Pest Megyei Bíróság közigazgatási kollégiuma helyettes vezetőjének információi szerint Mádly Zsolt az egész megyei bírósággal szemben kifogással élt, ám három embert külön, név szerint is elfogultsággal illetett. Őt magát, mint a kollégium helyettes vezetőjét, egy bírót, valamint a megyei bíróság elnökét.

Cséplő Beatrix hozzátette: a személyére vonatkozó kifogás már csak azért is különös, mert csupán egyszer, egy peren kívüli ügyben találkozott Mádlyval. Furcsa az is, hogy valaki egy nappal a tárgyalás előtt nyújt be elfogultsági kifogást - jegyezte meg.

Az előírásoknak megfelelően ilyenkor az érintett bíráknak nyilatkozniuk kell arról, hogy elfogultnak tartják-e magukat, vagy sem, majd a vonatkozó dokumentumokat megküldik a Fővárosi Ítélőtáblának. Az MTI-hez is eljutott végzés szerint az ítélőtábla nem adott helyt a fóti polgármester kifogásának.

Mádly Zsolt ellen a fóti önkormányzati többség sorozatos törvénysértések gyanúja miatt indított közigazgatási pert, kérve a polgármester tisztségéből való eltávolítását. Az MTI információi szerint a Pest Megyei Bíróság hatáskörébe visszahelyezett ügyben akár már augusztus 30-án ítéletet hirdethetnek.

Ha a döntés az önkormányzati választások után születne meg, s ha időközben Mádly Zsoltot újra polgármesterré választanák a fótiak, akkor egy esetleges eltávolításról szóló határozatnak csak erkölcsi jelentősége lenne, az semmire sem kötelezné az újonnan felálló helyi képviselő-testületet – közölte Cséplő Beatrix.

Az MTI úgy tudja, hogy Mádly Zsolt független polgármester-jelöltként kíván indulni az október 3-ai megmérettetésen. A tavaly januárban még őt támogató Fidesz-KDNP pártszövetség most Cselőtei Erzsébetet, a Fidesz fóti csoportjának elnökét indítja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását