2024. május 18. - Erik, Alexandra

Nagy bajban van a Pécsi Nemzeti Színház

Rettenetesnek nevezte a Pécsi Nemzeti Színház (PNSZ) helyzetét Balikó Tamás igazgató a teátrum kedden tartott évadnyitó társulati ülésén.
2010. augusztus 24. kedd 17:10 - HírExtra
"Rettenetes állapotban van az épület, az infrastruktúra, megingott a dotációs rendszer, melynek köszönhetően a színház az elmúlt évtizedekben talpon tudott maradni" - mondta. Hozzátette: a jövőt illetően pedig egyelőre "nincs sok információ és remény" a változásra. Balikó Tamás sajnálatát fejezte ki azért is, mert megítélése szerint a színházat mind a figyelem iránya, mind a támogatások tekintetében teljes mértékben kihagyták az idei pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programból.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy bár megbízatása jövő év februárban lejár, a társulathoz és az intézményhez való kötődése okán újra pályázik a színház igazgatói posztjára.

A színház vezetői korábban többször nyilatkoztak arról, hogy az idén 115 éves színházépület beázik. Erkélyét tavaly ugyan megerősítették, hogy ne szakadjon le, de világítóberendezései, hangtechnikája és színpadgépezete nemhogy nem követi a fejlődést, olyannyira elavulttá vált, hogy nem felel meg a komoly, európai produkciók bemutatásához szükséges feltételeknek.

A felújításhoz legalább 1,2 milliárd forintra lenne szükség, a pénz azonban nem áll rendelkezésre.

Kunszt Márta, Pécs szocialista alpolgármestere a keddi társulati ülésen azt mondta, hogy az önkormányzat anyagi lehetőségeinek függvényében igyekszik működőképes állapotban tartani színházát, amely az elmúlt öt évben kiemelkedő teljesítményt nyújtott, csodálatos előadásokkal örvendeztette meg közönségét.

Balikó Tamás a teátrumban folyó szakmai munkát értékelve rámutatott, hogy az eddigi tíz Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT) a PNSZ kilenc darabbal képviseltette magát és összesen nyolc díjat nyert. "A pécsi a részvételt tekintve holtversenyben a harmadik, az elismerések számát figyelembe véve negyedik helyen áll azon hetven színházi formáció közül, melyek a fesztivál versenyelőadásait adhatják" - emelte ki.

Az igazgató a társulati ülésen elmondta, hogy 2010/2011-ben tizenkét bemutatót terveznek, az évad Joshua Sobol-Jávori Ferenc Getto című zenés színművének október 8-i bemutatójával veszi kezdetét. "A közönség hét nagyszínházi, négy kamaraszínházi és egy szobaszínházi premiert láthat" - tette hozzá a direktor.

A nagyszínházban a Getto mellett Bereményi Géza Az arany ára című piaci játéka, Frank Wildhorn-Jack Murphy Rudolf című musicalje, Molnár Ferenc A testőr című vígjátéka, Riederauer Richárd-Cameron McMillan A Jó és a Rossz kertjében című balettelőadása, valamint két opera, Vajda János Mario és a varázsló, valamint Puccini Gianni Schicchi című műve került be a 115. évad programjába.

A kamaraszínházban Albert Camus Caligula című drámája, Claude Magnier Oscar című komédiája, a Hófehérke és a hét törpe című táncjáték, valamint Mohácsi István pikáns bohózata, a Francia rúdugrás van műsoron. A szobaszínházban D.L. Coburn Kopogós römi című tragikomédiájára várják az érdeklődőket.

Balikó Tamás megjegyezte: tíz, korábban nagy sikerrel játszott darab továbbra is műsoron marad, ezek közül a Hippolyt, a lakájt és az Anconai szerelmesek című vígjátékot emelte ki.
A társulati ülés végén díjazták az elmúlt időszakban kiemelkedő teljesítményt nyújtó művészeket és színházi dolgozókat, s köszöntötték a közeljövőben nyugdíjba vonuló munkatársakat, köztük a POSZT egyik fő szervezőjét, Simon István igazgatási igazgatót.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását