2024. május 10. - Ármin, Pálma

Indul a hatodik rövidfilm fesztivál

A világ legkülönbözőbb pontjairól származó alkotók összesen 85 rövidfilmje versenyez egymással a 6. BuSho - Budapest Short Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon, amelynek megnyitóját kedden este tartják a Vörösmarty moziban.
2010. augusztus 31. kedd 15:30 - HírExtra
A kizárólag rövidfilmeket felvonultató egyhetes fesztiválra három - fikciós, animációs és kísérleti - kategóriában idén is csaknem félezer nevezés érkezett mintegy 53 országból.

A versenyprogramba beválogatott filmek között - amelyeket tizenöt blokkban vetítenek szerdától szombatig - van portugál, spanyol, német, amerikai, brit, lengyel, norvég, olasz, román, kanadai, indiai, orosz, finn, francia, kínai, holland, svéd, mexikói, ukrán, ciprusi, horvát, belga, görög és észt is.

A magyar filmet 15 alkotás képviseli, a nemzetközi mezőnyben olyan ismert művek is versenybe szállnak, mint Kenyeres Bálint többször díjnyertes, Cannes-ban is vetített rövidfilmje, A repülés története vagy Alexei Alexeevnek az animáció első számú seregszemléjének számító Annecy Filmfesztiválon is díjazott Log Jam-je.

Az érdeklődők azokból a filmekből is láthatnak válogatást, amelyek nem kerültek be a versenyprogramba: ezeket a Panoráma szekcióban vetítik, míg az összes versenybe nem került magyar rövidfilmet a Pannonhalom című blokkokban gyűjtötték egybe.

A rövidfilm-vetítésekhez idén is számos kísérőprogram kapcsolódik. Retrospektív vetítéssorozattal tisztelegnek a szervezők Bacsó Péter és Kállai Ferenc emléke előtt. Mint azt Köllő Killa sajtóreferens az MTI-nek elmondta, a megnyitót követően kedden A tanú című filmet láthatja a közönség, majd péntekig esténként levetítik a Hány az óra, Vekker úr?, a Megint tanú és a Hamvadó cigarettavég című, Kállai Ferenc szereplésével készült Bacsó-filmet.

A Mikszáth téren Silent Cinemát, azaz "csendes mozit" is szerveznek: itt némán vetítenek rövidfilm-válogatásokat - többek között a Brest, a Brno16, a CologneOFF, a Shqip és a Nachalo rövidfilmfesztiválok legjobbjait bemutató összeállításokat -, akit pedig a hang is érdekel, az fülhallgatóval merülhet el a rövidfilmek világában. A térről nyíló Szabad az Á-ban pedig koncertek várják esténként a közönséget.

Idén először spotversenyt is hirdettek, amelyre a pályázóknak HD telefonnal kellett BuSho-reklámspotokat készíteniük. Az augusztus 1-jei határidőig elkészült 24 filmből a zsűri 3-at díjazott, amelyeket levetítenek a megnyitón. A negyedik díjat a közönség szavazatai alapján ítélik oda. Voksolni az interneten még szeptember 3-ig lehet.

A diákok is megmérettetnek az idei BuShón: a Színház- és Filmművészeti Egyetem, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói 30 másodperces társadalmi célú hirdetésekkel indulnak a Kodak Diákversenyen.

A BuSho részletes programját a www.busho.hu oldalon találják meg az érdeklődők, a fesztivál a versenyprogram díjkiosztójával szombaton este zárul.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását